"Да, България": Новата система за избор на членове на ВСС позволява подмяна на вота

7637
"Да, България": Новата система за избор на членове на ВСС позволява подмяна на вота
Снимка: БГНЕС

Новата система за избор на членове на ВСС е ненадеждна и позволява подмяна на вота. Тази възможност ще бъде използвана, защото зад този компроментиран софтуер стои съдебната номенклатура. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов на пресконференция, посветена на пропуските в новата система.

"Понеже мандатите на ВСС и ВАС са по-дълги от мадатите на Народното събрание, това в някакъв смисъл в дългосрочен план е по-надеждно от състава на кабинета. От тази гледна точка този процес заслужава изключително внимание", заяви той.

Иванов подчерта, че е важно кои ще са новите членове на ВСС, къде ще отидат сегашните членове на ВСС и кой ще бъде новият шеф на ВАС. Цацаров и настоящото мнозинство във ВСС, както и с всички лобита около тях, искат да вземат цялата или по-голямата част от съдебната власт, е тезата на бившия правосъден министър.

"Беше водена дълга борба да се въведе правилото един магистрат - един глас. Досега на 5 делегати се избираше 1 магистрат. Още 2012 г. водихме кампания да се премине към пряк избор. Това беше голямо постижение, защото намаляваше значително влиянието на съдебната номенклатура, която смяташе, че можеше да е шеф на съдиите. Съдиите не могат на имат шефове. Това влияние е коренът на корупцията в съдебната власт", коментира Иванов. Борбата, за която става дума, е за съдбата на съдебната номенклатура и нейната възможност да "поръчва музиката", допълни той.

Според него съдебната номенклатура търси начин да заобиколи реформите и да продължи да влияе на магистраттие. Ролята на софтуера, през който ще се упражнява правото на глас, е от изключително значение, коментира лидерът на "Да, България". 

Божидар Божанов коментира анализа, който от партията са направили по отношение на новия софтуер за избор на членове на ВСС.

"Анализирахме оскъдната публично достъпна информация за системата на ВСС - тя е наивна и не спазва добрите международни практики. Когато човекът даде глас, системата автоматично го отчита, но това дава възможност за измерване на този глас преди неговото обяваване. Така администраторът може да влезе в системата и да подмени резултатите, а след това да ги обяви като истински", заяви той.

От партията дадоха пример за подобна система от Естония, в която има защита - електронна бюлетина, която е гарант и дава възможност за проверка. При системата на ВСС такава възможнвост няма.

Ясен Тодоров: Христо Иванов и останалите, които не влязоха в НС, дестабилизират страната

"Всичко, което се случва, е опит за натиск върху главния прокурор. Цели се дестабилизиране на цялата страна. Атаката идва от политическ...

"Да, България" призова съдебната власт да предостави отворения код на системата. Божанов допълни, че ВСС е отказал одит на системата, а такъв е извършен само проформа, без предоставяне на цялата информация. От партията поискаха одит от независими външни експерти, както и да се отвори кодът на софтуера.

"Системата не е защитена от подмяна на вота. При тази система гласовете се броят от елементите на съдебната номенклатура в България", заяви Христо Иванов.

"Нямам никакви съмнения, че ако има възможност да се подмени вотът, тази възможност ще бъде употребена. Това е софтуер, който позволява абсолютно опорочаване на процеса на гласуване", коментира той. Иванов заяви, че хората, от които това зависи, са доказали своята безскрупулност.

Христо Иванов призова решението за този софтуер да бъде преразгледано и той да бъде изваден от употреба. В случай, че това не се случи, парламентът може да направи законови промени и този проблем да се реши, допълни Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com