"Да, България": Поведението на Борисов по случая "Скрипал" е отказ от солидарност с Европа

4595
"Да, България": Поведението на Борисов по случая "Скрипал" е отказ от солидарност с Европа
Снимка: БГНЕС

"ПП „Движение Да България“ изразява своята остра тревога от публичното разграничаване на министър-председателя Бойко Борисов от консолидираната обща позиция на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз относно извършената атака с нервнопаралитичен газ на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия". Това пишат в позиция от партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, разпространена до медиите. 

Поведението на премиера представлява ясен знак на отказ от солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент. Подобен акт подкопава и без това отслабеното доверие, което партньорите ни имат към нас. То поставя под въпрос действителната принадлежност на България към Европейския съюз и НАТО, както и цялостното развитие на страната ни като европейска демократична държава, смятат от "Да, България".

Guardian и Times: България ще изгони руски дипломати

България е сред държавите членки на ЕС, за които се смята, че ще изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на руския двоен аге...

"Поведението на министър-председателя по време на Европейския съвет в Брюксел е още по-смущаващо на фона на липсата на каквито и да е действия от негова страна и от страна на правителството и на компетентните правоохранителни органи срещу антидемократичната и антиевропейска пропаганда, провеждана в България чрез псевдомедии и сайтове за дезинформация и фалшиви новини, някои контролирани от Делян Пеевски, а други открито свързани с руските икономически политически интереси. Особено скандалното е, че тези „медии“ се финансират отчасти със средства от държавния бюджет и европейските фондове", категорични са от партията на Христо Иванов.

Според тях поведението на Борисов в Брюксел става след решението на правителството да инвестира десетки милиони лева в поддръжката на българската бойна авиация от Русия, запазвайки нашата обвързаност с руския военно-промишлен комплекс, както и с опитите за възкресяване на корупционния проект „Белене“.

"Действията на Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в Брюксел са повод да бием тревога, че в страната се провежда целенасочена и широкомащабна дезинформационна кампания, целяща да срине подкрепата на българското общество за демокрацията като форма на обществена организация и да настрои гражданите срещу принадлежността на България към Европейския съюз, като създаде предпоставки за установяване на открито авторитарно управление", отбелязват още от партия "Движение Да България".

Реакции 

Не съм оптимист за мирното развитие на света, обяви Борисов

Докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати ...

Actualno.com припомня, че Европейският съвет излезе с позиция по шпионския скандал с натравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия от 4 март в Солсбъри.

"Европейският съюз е съгласен със заключенията на Великобритания, че е най-вероятно Руската федерация да стои зад атаката. Солидарни сме безусловно с Обединеното кралство пред лицето на мрачното предизвикателство срещу нашата обща сигурност", се казва още в позицията. Съветът категорично подкрепя и продължаващото и в момента разследване.

Премиерът Бойко Борисов също коментира позицията на Европейския съвет. "Докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия. Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация", коментира Борисов. "Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност", каза още Борисов.

По-рано авторитетните CNN, The Guardian и The Times обявиха, че България е сред държавите членки на ЕС, за които се смята, че ще изгонят руски дипломати заради случая "Скрипал".

България ще гони руски лица само при заплаха за националната сигурност

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бив...

Днес (24 март) на партиен форум в Поморие председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика