Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг, но формално процедурата не е приключила

3750
Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг, но формално процедурата не е приключила
Снимка: БГНЕС

Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма по сътрудничество и оценка т. нар CVM , по който в края на миналата година получихме последния доклад. Той беше обявен като последен и беше обявено, че сме изпълнили критериите. Така коментира пред БНТ правосъдния министър Данаил Кирилов дилемата България в мониторинг по отношение на правосъдната система ли е или вече не?

Казусът е свързан с абзац от доклад по Европейския семестър с препоръки за България на ЕК, от който се подразбира, че България все още в под наблюдение в рамките на Механизма по сътрудничество и оценка.

Според Лозан Панов промените на правосъдния министър целят оставката му

Аз наричам тези промени промените „Панов“ и те изкуствено инкорпорират председателя на ВКС в този казус. Това коментира в е...

Валдис Домбровскис: Докладът по Европейския семестър няма общо с мониторинга

Това не беше препоръка. Тук се цели манипулация между три инструмента: механизма за сътрудничество и оценка, новостартиращ механизъм на ЕС – за проверка на върховенството на закона – който още не е стартирал, няма ясно правила за него. И т. нар. Европейски механизъм, от където от едно изречение се прави извода, че механизма за наблюдение е не е приключил, започна обяснението си министъра и добави, че механизмаът за върховенство на закона е за всички страни-членки.

Формално обаче процедурата не е приключила, стана ясно от последващите му обяснения: О три формални акта – два са установени. Третият се приключва и се забави заради промяна в самата Европейска комисия. По същество не може да има изненада и мониторингът да остане. Ние сме страна-членка и към нас ще се прилагат всички механизми както към другите по новият механизъм, обяви министърът.

Няма да има нов доклад по мониторинговия механизъм на ЕС, убедена е Захариева

По думите му, много други държави-членки имат по-големи проблеми за върховенството на закона от нас.

Данаил Кирилов: Героизират Лозан Панов, а законът му дава свръхзащита

Наесен в парламента влизат промените в съдебния закон, свързани със статута на "тримата големи" на върха на съдебната власт, възможност...

По отношение на корупцията и прането на пари – ние сме създали вътрешен национален постмоноторингов механизъм – Съветът за съдебната реформа. Той се конституира. Правните основания бяха обсъдени от МС и се прие постановление за неговото стартиране. Той ще заработи преди да стартира новият механизъм в Европа. В момента върви набиране на НПО-та, с които да работим заедно в него, каза правосъдният министър.

БСП: Мониторингът остава - време за оставка на Кирилов, според ГЕРБ било фалшива новина

"Няма да подавам оставка, защото това е интрига от вестник на един проруски газов олигарх, който въведе в заблуждение на обществото. Заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин час няма да намеря друга причина, поради която да поискам да си подам оставката.", коментира Кирилов и добави: "Особено в правосъдието има всякакви казуси, които могат да стигнат до оставка. Вчера се насъбраха няколко събития, които завършиха с "извратеното тълкуване на темата от в. "Сега" и кръга около "Капитал", каза още той.

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

За оставката на Лозан Панов: "Смятам, че изявлението на колегите от бившия ВСС е с оглед тяхната морална преценка за предложението и избора им преди 5г. Смятам, че имат абсолютно пълното право да оттеглят доверието си. По отношение на основанията, които се визират, аз бих могъл да допълня много повече за едно такова индивидуално решение. Например, събитията от декември 2019г., когато Върховният касационен съд пренаписа закона по повод отнемането на имуществото на няколко български олигарси", каза Данаил Кирилов.

Правосъдното министерство изпрати до ОАЕ искането за екстрадиране на Васил Божков

"На 15 февруари 2020 г. Министерството на правосъдието изпрати до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото...

"Не искам да ме разбирате правилно, в никакъв случай Лозан Панов не би трябвало да бъде мотивиран да подава оставка, защото това би героизирало един зависим магистрат.", завърши правосъдният министър.

Сочени за "хора на Бойко" в стария ВСС поведоха свои колеги с искане за оставка на Лозан Панов

За SMS-ите от вчера не съм се запознал, но бях свидетел с правната игра с джирото на Левски. Употребата на правото стига такива размери, каза Кирилов.

Според него Васил Божков ще бъде съден в България: "Аз вярвам в това, че той ще бъде изправен пред българския съд. Очакваме становището на ОАЕ за процедурата по екстрадицията и да се задейства тяхната процедура." Ако прокуратурата прецени, че има данни от изнесените от Божков, които биха могли да дадат основание за разследване, аз съм сигурен, че ще бъде разследван, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика