Даниел Митов: Какво значи да се справя с чекмеджетата

7520
Даниел Митов: Какво значи да се справя с чекмеджетата
Снимка: БГНЕС

Тепърва предстоят тежки разговори, ако се състоят изобщо. Това заяви номинираният за министър-председател с мандата на коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Той запита какво значи да се справя с чекмеджетата, след изричен задочен въпрос на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Но увери, че категорично ще бъде подкрепена анкетна комисия в парламента за "Росенец".

Цветанов: Важно е да има правителство без ГЕРБ

Важно е да бъде съставено правителство без ГЕРБ. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. ...

Според Митов, трябва да се погледне политическата реалност, резултатите от изборите и политиците да разберат, че не може с лековато говорене. "Демократична България" подхождат като победители, без да са такива, посочи той пред bTV.

Проектокабинетът е амалгама, синтез, опит и обновление – има нови хора, има министри и смятаме, че това е най-правилното решение за България, защото пред нас стоят много предизвикателства и евентуалното икономическо възстановяване на страната, обясни Митов.

Многократно съм се чувал с премиера Бойко Борисов за неща, свързани с оперативната обстановка. Съставът на кабинета е продукт между Даниел Митов и Бойко Борисов и заедно са се съгласили за тези хора. Когато сме си говорили, ние сме търсили за всяка една позиция, подходящите имена. Няма мой или негови, обсъждали сме имена, които са били масата и сме се съгласявали, че съответното име е подходящо за съответния пост, посочи Митов.

Всеки един опит ГЕРБ да бъде заобикаляна, ще бъдат наказани от избирателите, предупреди бившият външен министър. Официална покана ще бъде отправена към „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Ние ще отправим ръка, подчерта Даниел Митов. Той не вижда смисъл да се преговаря с „Изправи се! Мутри вън!“, докато с БСП и ДПС няма да бъдат водени разговори. Иначе бившият външен министър станал член на ГЕРБ преди 10 дни, било негов личен избор. Той се върнал в политиката без желание и злоба за отмъщение.

Ако няма разговори за мандат, тогава той отива във втората по големина политическа партия.

Митов: Ще търсим подкрепа първо от "Демократична България"

Подкрепа ще търсим първо от партии, които стоят идеологически най-близо до нас. Това е Демократична България, ще ги поканим официално. ...

Той изтъкна, че посланието на Борисов е ясна проевропейска и проатлантическа ориентация. Ние сме длъжни заради нашите избиратели да направим опити за това, а ако подобни разговори не се състоят това може да се оформи истинско управление на задкулисието, категоричен бе Митов.

Ако се оформи управление, за което хората не са гласували, тогава започва да се оформя задкулисие, отбеляза Митов като даде пример с правителствата на Беров и Орешарски. За нас най-важното нещо е държавата да има правителство, обстановката е тежка заради пандемията, има и геополитическа среда, която е неблагоприятна, открои той. България трябва да има управление, което да има ясна позиция и да стои ясно пред ЕС и НАТО, настоя Митов.

Точно как ГЕРБ ще реагират, ще се преценява в конкретната обстановка.

На въпрос дали може да обедини дясното, Митов призна, че дясното го има и в момента е трудно да се обединява. ГЕРБ е една от най-уважаваните партии в ЕНП и ние ще работим да обединява десницата и да събираме хора, увери той. За в бъдеще Митов се надява, че подобен проект за много по-силно присъствие на десницата около ГЕРБ ще бъде реализиран. „ГЕРБ е дясната партия в България, а всичко останало малко, по-малко ще трябва да разговаряме за общи каузи и цели“, категоричен бе Митов.

По отношение на Националния план за възстановяване и развитие, Митов отсече, че се вижда от сателит, че Борисов е викан в парламента не заради плана, а за да хулен и обиждан. Планът е внесен и ако депутатите се интересуват от плана, имат възможност да направят това, каза още Митов.

Президентът връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ - С...

Той отказа да коментира "фантазиите" на Корнелия Нинова, че Борисов бил бетониран в сектор "Енергетика".

По темата за Република Северна Македония, Даниел Митов заяви, че казусът трябва да бъде решен. Скопие трябва да върви по пътя на евроинтеграцията, но те сякаш се държат, че все едно тях няма да ги приемат, а нас, посочи той и настоя за сериозни разговори за приложение на Договора за приятелство и добросъседство. Със Скопие трябва да се водят сериозни разговори, не искаме нещо необичайно, каза още Митов.

Прочетете още по темата: Христо Иванов отхвърли правителство на ГЕРБ, отправи критики към Нинова, че руши шанса за кабинет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика