Даниел Митов: Не сме отстъпили относно всички критерии за визите за Турция

1557
Даниел Митов: Не сме отстъпили относно всички критерии за визите за Турция
Снимка: БГНЕС

"Нито един месец не е спокоен, ситуацията е динамична. Ясно е – в Tурция има над 3 млн. бежанци, това е натиск и върху Турция, едновременно се отразява и върху други страни като България. Напълно основателно бе безпокойството, че това няма да доведе до нищо добро и правилно Борисов предприе определени стъпки в двустранните ни отношения с Турция. Така се пази и европейската граница, защото сме фронтова държава, която трябва да пази и останалите страни от ЕС." Това заяви в ефира на БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.

Запитан за визовия режим на Турция, министърът отговори: "България не е отстъпила от изискването да се изпълнят всички 72 критерии. Има седем, останали за договаряне. България вече години наред е правила стъпки за двустранна либерализация на визовия режим или облекчаването му с Турция по отношение на определени лица като например бизнесмени и съответно някои да бъдат освободени от визов режим. Това би било полезно дори и на ЕС".

Радан Кънев: Изложихме се и в Истанбул, и в Берлин и не постигнахме нищо

"Истинският проблем е, че в българската политика има различно мнение и ценности, от които се изхожда външната политика. И това разделе...

Той допълни, че "трябва да синхронизираме някои неща, защото има много несъответствия. Не може например домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от граничната бразда или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв", заяви той, като допълни, че сме длъжни да завършим оградата с Турция, Борисов го е обещал и на 100% ще се случи.

Относно изказването в Истанбул на Борисов, който заяви, че можем да решим нещата веднага, но трябва да ги обсъдим с ЕС, Митов заяви: "Рационалността в политиката е едно от най-важните неша. Трудно е да си мислим, че ще има идеална схема, върху която да работим. До момента Европа е свършила много неща, но лошото е, че се събуди, когато кризата съществуваше и имаше заплахи".

Все пак министърът уточни, че "когато се говори за защита на демокрация не може да се фокусираме само на идеята, че някой е избран и представлява народа си. Модерната демокрация съдържа много елементи – разделение на властите, свобода на словото, дълъг е списъкът и трябва де сгледат в цялост. Едните избори не стигат, за да се нарече една обстановка демократична. Затова ЕС оценява целият набор от компоненти и тук трябва да се води разговора с Турция по целия набор от тези компонентни."

Относно военния конфликт в Турция Митов заяви, че "сирийският народ сам трябва да намери формулата за своето възстановяване. Налагането на решение е непродуктивно. В същото време имаме феномена ИД. Трябва да се вземат по-интензивни мерки за превенция на радикален ислям рамките на Европейския съюз."

Елена Поптодорова: Турция не би се лишила така лесно и бързо от съюзничеството си със САЩ

Турция не би се лишила така лесно и бързо от съюзничеството си със САЩ, каза бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова. ...

По темата за Меркел, която се ангажира с финансова помощ за охраната на външните граници, той заяви: "Искали сме помощ и от ЕК, която е била предоставяна под определена форма. Великобритания помогна логистично. Германия пое ангажимент, други държави-членки също имат желание".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика