Даниел Митов: Няма никакви съмнения, че процесът срещу мен беше, за да се угоди на Русия

3055
Даниел Митов: Няма никакви съмнения, че процесът срещу мен беше, за да се угоди на Русия
Снимка: БГНЕС

Бившият външен министър Даниел Митов определи делото срещу него като хибридна война за отстраняване на политически противници. Той бе оправдан наскоро от ВКС по дело, внесено през 2017 година от Софийска градска прокуратура по обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР.

„Самото обвинение беше абсолютно несъстоятелно и не издържаше. Нямам обяснение защо прокуратурата реши да го промени в течение на процеса и ангажира някакъв член от Наказателния кодекс, който е абсолютно неприложим към длъжностни лица като министри“, коментира Митов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Това се правеше с много цели. Първо, за да се угоди на чужда държава. В това няма никакви съмнения. Става въпрос за Русия в случая“, заяви бившият външен министър. Целта на такива процеси е „да се разчистят хора като нас от политическото поле“ и да се оцапа техния образ, смята Митов, който посочи, че дела е имало и към други министри като Николай Ненчев, Петър Москов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков, които са имали „ясни позиции в полза на българския интерес срещу руския“.

Даниел Митов предложен за специален представител на ЕС за Либия

Даниел Митов е предложен от България за специален представител на Европейския съюз за Либия, предаде репортер на БГНЕС. От Министерство...

„Модерният тип автокрации си дадоха сметка, че не е нужно да организират масово изтребление като по времето на Сталин, достатъчно е да убиеш образа на човека. Достатъчно е да имаш медиен ресурс, за да внушиш на една група хора, че някакъв човек нещо е направил, а няма значение дали го е направил или не го е направил“, каза Митов.

Според него големият проблем в случая е съдебната система и то не само в България, а и в други страни в Източна Европа като Полша и Унгария. „Съдебните системи в тези страни бяха създадени така, че да предпазят от преследване комунистите сега връщат реверанса“, смята Митов, според когото по този начин – чрез дела, се води хибридна война срещу политически противници. По неговите думи проблемите в съдебната система са довели до натрупване на напрежение, което се е изляло в настоящите протести.

Бившият външен министър коментира и номинацията от МВнР си за представител на ЕС за Либия. По неговите думи тук не става дума за реабилитация, която вече е извършена с решението на съда по неговото дело. „Това е просто работа. Европейската служба за външно действие търси просто хора длъжността специален представител по Либия. По-голямата част от държавите-членки са се съгласили, че подобна позиция е нужна. Върховният представител по външната политика е призовал държавите-членки да номинират кандидати. Аз ще участвам в това състезание от името на България“, обясни Митов.

Според него няма опасност, ако се сформира служебно правителство сега в България, то да промени външнополитическия курс на страната, защото правомощията му са ограничени. Митов обърна внимание и на последните събития в Беларус, където продължават протестите срещу президента Лукашенко. Лукашенко и Путин не се обичат, но Путин не може да позволи на народа да свали президента, защото Беларус е минимодел на Русия и Кремъл се страхува, че нещо подобно може да се случи на негова територия, смята Митов, според когото именно затова опозиционерът Алексей Навални е бил отровен сега, за да не оглави подобно протестно движение срещу управляващите в Москва.

Прокуратурата се отказа от обвинение срещу бивш външен министър и заместника му

Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвинението срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му във в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика