Даниел Смилов: Държавно финансиране на партиите подпомага политическия плурализъм

1581
Даниел Смилов: Държавно финансиране на партиите подпомага политическия плурализъм
Снимка: БГНЕС

Държавно финансиране на партиите трябва да има, то подпомага политическия плурализъм. Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

„Въпросът с финансирането на партиите беше повдигнат наскоро, стана много остър и искаме сега в един по-спокоен, експертен формат да обсъдим всичко това, което беше поставено като проблеми“, обясни Смилов, който участва в кръглата маса „Финансирането на партиите и политическият плурализъм”, провеждаща се в Дома на Европа.

Политолог: Възможни са предсрочни избори във Великобритания

Възможни са предсрочни избори във Великобритания, има сигнал за това. Това каза политологът Даниел Смилов пред "Фокус". Смилов обясни, ...

Два проблема

Първият засяга как се реализира реформата и дали трябва да се прави на пожар, в последния момент по причини, които не са много ясни. „Тук отговорът е категорично ясен, но все пак трябва да бъде повторен, че такава реформа трябва да се прави след обсъждания, да се чуят всички аргументи, да се види опита и на други държави, и да се направи по законодателен начин, който не е проблематичен“, посочи доц. д-р Даниел Смилов.

Вторият засяга съдържанието на самата реформа. „Ние се люшнахме от една крайност към друга. От състояние на нещата, в което има много висока партийна субсидия към на практика отмяна на държавната субсидия за партиите, после се върнахме пак към някакво средно положение. В тоя смисъл добре е да обсъдим защо трябва да има държавна субсидия, какви са проблемите, които възникват с държавните субсидии, какви проблеми решават и също така да погледнем от експертна гледна точка въпросът за нейния размер - колко тя трябва да бъде, това е сериозен въпрос има нужда и от академични изследвания по него“, посочи той.

Становището на доц. Смилов е, че трябва да има субсидия. „В огромната част от европейските държави има сериозна публична държавна помощ за политическите партии. В някои тя идва под формата на финансова субсидия, както у нас, в други като индиректна субсидия – държавна помощ за достъп до медиите. Но това е европейският модел и той е по-удачен за нас. Други по-либертариански по своя характер модели, които разчитат само на частно финансиране, съществуват в САЩ. Но този модел не е удачен за България, поради огромните разлики между икономиките и пазарите на двете страни“, заяви преподавателят в катедра „Политология“ на Софийския университет.

Проектът АЕЦ "Белене" - колко рисково е неговото рестартиране?

Това решение за мен е рисково, силно рисково. Досега историята на този проект е такава - големи и безсмислени инвестиции и никакви гара...

Доц. Смилов е категоричен, че партийната субсидия не е само гаранция, но и инструмент, който може да окуражи политическия плурализъм. „Разбира се за него трябва да има и много други гаранции, да речем трябва да видим какво се случва в медии, достъп до медии и т.н., но тя е една предпоставка, тя е нещо, което подпомага политическия плурализъм“, подчерта политологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика