X
 
 

ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната

4399 8
ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната
Снимка: БГНЕС
В хода на работата в ДАНС е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната.

Това каза председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев по време на изслушването си в парламента за шпионския скандал.

Борисов видя връзка между купуването на F-16 и шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство...

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект "България".

В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната.

Придобита е информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация "Двуглав Орел", с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната.

В резултат на действията на спецпролкуратурата и МВР в София, Перник и Брезник са задържани 8 лица за 24 часа, отчете от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

БСП поиска изслушване на Борисов за шпионския скандал, ГЕРБ - на Маринов и шефа на ДАНС

Шпионският скандал влезе и в парламента. На връх 9 септември стана ясно, че прокуратурата и ДАНС разследват шпионаж. Преди ден официал...

Министърът посочи още, че са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на град Перник, град София и Брезник.

В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях", каза Маринов.

Депутатът от БСП Георги Свиленски поиска да се прегласува решението за изслушването на Маринов, Георгиев и премиерът Бойко Борисов да бъде на закрито заседание.

„Всички видяхме нивото на доверие в парламента, а то е под 15%. Лошото е, че ние самите правим това да е така. Молим да се положат усилия за повишаване на авторитета на институцията и когато има такъв важен проблем в държавата, ние да се скриваме тук и да говорят тук неща министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС да ни казват неща, които вече знаем”, каза Свиленски.

Той подчерта, че е необходимо да има закрито заседание, на което да се обяснят детайли по случая със задържането на бившия главен редактор на в-к „Дума” и председателят на Движение „Русофили” Николай Малинов.

Президентът Румен Радев: Обвиненията в шпионаж за Русия са абсурдни и нелепи

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено уп...

"Предлагам във връзка с днешната практика куриозното посещение на двамата ръководители министърът на вътрешните работи и директорът на ДАНС, да се разграничат процедурите в Народното събрание да имаме изслушване и посещение, защото в случая процедурата беше посещение в залата на Народното събрание. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Процедурата изслушване предполага и съдържание в него.

Това заяви от трибуната на парламента народният представител от ПГ на БСП за България Валери Жаблянов. По думите му тъй като в процедурата не е имало съдържание, тя не е била реализирана. След посещение, да бъдат поканени и за изслушване, предложи Жаблянов.

Посетилите ни току-що лица вътрешният министър и председателят на ДАНС ни се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте председател на Народното събрание в република с парламентарно управление“.

С тези думи се обърна народният представител от ПГ на БСП за България Антон Кутев към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите му, ако България е демократична държава, то именно тя е отговорна за случилото се и именно тя като председател трябва да наложи елементарните правила на демокрацията. В противен случай губите смисъла си и трябва да освободите мястото, на което се намирате, категоричен бе Кутев.

Вие бяхте ням свидетел и съучастник на поредната подигравка, която изпълнителната власт направи над законодателната, на поредната подигравка, която си позволиха представители на органите, които имат задължение да спазват националната сигурност“. Така народният представител Таско Ерменков се обърна към председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Преди време проКУРатирата е "изпрала" шефчето на ДАНС и сега то им е вЕрно до гроб и изпълнява експресно всичко, само като му кимнат . Чирак на прислужниците .
 • Колониална администрация 6 Колониална администрация преди 5 месеца Профил на трол?
  Това е ПРОВОКАЦИЯ по американска заповед ! Целта - влошаване на отношенията и блокиране на газовия транзит . А разни Цаци, Копърки, Гестапото и Домус балъци (свинска риба) са просто чираци по изпълнението на заповедта . Така е щом България не е СУВЕРЕННА държава а е Бандустан под управление на американски лакеи !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  почтен министър
 • Анонименj 4 Анонименj преди 5 месеца Профил на трол?
  За оърви път виждаме честен и потен министър!!!
 • НЕВЕЖИ ШПИОНОМАНИ!!! 3 НЕВЕЖИ ШПИОНОМАНИ!!! преди 5 месеца Профил на трол?
  За пръв път виждам подсъдим за ШПИОНАЖ да бъде пуснат под парична гаранция...ЩОМ Е ПУСНАТ ПОД ГАРАНЦИЯ...Значи той не може да застраши НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ!!!!
 • ЦИРК БАЛКАНСКИ 3.1 ЦИРК БАЛКАНСКИ преди 5 месеца Профил на трол?
  И накрая ЦИРКА ще е още по абсурден,когато бъдем осъдени в СТРАСБУРГ!!!!Нищо вече не може да ме учуди...Баце с мутренски наклонности...министър на МиВиРе-то шафьор на мутренски бос и шефчето на ДАНСИНГА е малък и послушен мишок изпълняващ кат папагал това което му наредят "Братските задокеански служби"....
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ей Господ-а, като пишете "Докладна записка" - до КОЙ е?!? До Гюро кюмюро ли е, до ББ ли е? Какво като е Докладна записка! Тоя малинов пич най-много за хулиганство да Го осъдите. За друго няма за какво. Цялата работа е за да се види преди изборите, че сте "РУСофОБИ". Ф-16, синьо-червена мъгла, луди жаби, говорещи гълъби.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Народните представители са български граждани, които също, като всички останали граждани на страната, са длъжни да спазват нейните закони. В парламентарната процедура на изслушване на съответни лица, те не могат да изискват от тях да ги нарушават, като разкриват информация, която в конкретния случай, по своя характер представлява следствена тайна.