ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната

6625
ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната
Снимка: БГНЕС

В хода на работата в ДАНС е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната.

Това каза председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев по време на изслушването си в парламента за шпионския скандал.

Борисов видя връзка между купуването на F-16 и шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство...

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект "България".

В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната.

Придобита е информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация "Двуглав Орел", с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната.

В резултат на действията на спецпролкуратурата и МВР в София, Перник и Брезник са задържани 8 лица за 24 часа, отчете от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

БСП поиска изслушване на Борисов за шпионския скандал, ГЕРБ - на Маринов и шефа на ДАНС

Шпионският скандал влезе и в парламента. На връх 9 септември стана ясно, че прокуратурата и ДАНС разследват шпионаж. Преди ден официал...

Министърът посочи още, че са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на град Перник, град София и Брезник.

В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях", каза Маринов.

Депутатът от БСП Георги Свиленски поиска да се прегласува решението за изслушването на Маринов, Георгиев и премиерът Бойко Борисов да бъде на закрито заседание.

„Всички видяхме нивото на доверие в парламента, а то е под 15%. Лошото е, че ние самите правим това да е така. Молим да се положат усилия за повишаване на авторитета на институцията и когато има такъв важен проблем в държавата, ние да се скриваме тук и да говорят тук неща министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС да ни казват неща, които вече знаем”, каза Свиленски.

Той подчерта, че е необходимо да има закрито заседание, на което да се обяснят детайли по случая със задържането на бившия главен редактор на в-к „Дума” и председателят на Движение „Русофили” Николай Малинов.

Президентът Румен Радев: Обвиненията в шпионаж за Русия са абсурдни и нелепи

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено уп...

"Предлагам във връзка с днешната практика куриозното посещение на двамата ръководители министърът на вътрешните работи и директорът на ДАНС, да се разграничат процедурите в Народното събрание да имаме изслушване и посещение, защото в случая процедурата беше посещение в залата на Народното събрание. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Процедурата изслушване предполага и съдържание в него.

Това заяви от трибуната на парламента народният представител от ПГ на БСП за България Валери Жаблянов. По думите му тъй като в процедурата не е имало съдържание, тя не е била реализирана. След посещение, да бъдат поканени и за изслушване, предложи Жаблянов.

Посетилите ни току-що лица вътрешният министър и председателят на ДАНС ни се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте председател на Народното събрание в република с парламентарно управление“.

С тези думи се обърна народният представител от ПГ на БСП за България Антон Кутев към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите му, ако България е демократична държава, то именно тя е отговорна за случилото се и именно тя като председател трябва да наложи елементарните правила на демокрацията. В противен случай губите смисъла си и трябва да освободите мястото, на което се намирате, категоричен бе Кутев.

Вие бяхте ням свидетел и съучастник на поредната подигравка, която изпълнителната власт направи над законодателната, на поредната подигравка, която си позволиха представители на органите, които имат задължение да спазват националната сигурност“. Така народният представител Таско Ерменков се обърна към председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика