ДАНС: Финансови схеми за милиарди през 2021 г., част от тях свързани с ковид помощите

7912
ДАНС: Финансови схеми за милиарди през 2021 г., част от тях свързани с ковид помощите
Снимка: iStock

Схеми за финансови злоупотреби и пране на пари през помощите, които се отпускат на бизнеса заради пандемията от COVID-19 е установило финансовото разузнаване към ДАНС. Това става ясно от годишния доклад на финансовото разузнаване за 2021 г.

Прането на пари става през помощи на други държави от ЕС, но са замесени български фирми, разкриват от ДАНС. Обикновено помощта се отпуска на фирма от друга държава в ЕС, а след това парите се прехвърлят на българско дружество със същите собственици като чуждата компания. Като основания за прехвърляне на парите към България е "заем" или "плащане по фактура", разказва "24 часа".

Съмнителни сделки и преводи на пари за над 4,2 млрд. евро е проверила ДАНС през миналата година. Сумарно агенцията е спряла преводи за над 3 млн. евро, които е изпратила на съответната прокуратура.

ДАНС е установила и широко разпространена схема за пране на пари през бърза регистрация на фирма в България от чужденец. По сметките на тези новооткрити фирми постъпват големи суми пари, които веднага се прехвърлят към чуждестранни сметки. Като в повечето случаи чужденците са били придружавани при откриването на българската банкова сметка от един конкретен български гражданин, твърди ДАНС, но без да назовават името на посредника.

"Установено е, че по новооткрити сметки на български дружества, с минимален капитал постъпват международни валутни преводи за кратък период от време, следвани от нареждане на средствата към сметки на различни физически и юридически лица в страната и чужбина. Впоследствие са получени множество SWIFT съобщения за неправомерни преводи, което предполага, че постъпилите средства са генерирани от измами от типа „социално инженерство”. Извършените операции не съответстват на първоначално предоставената информация от лицата за извършваната от тях дейност", казват от ДАНС и допълват, че е установена честа смяна на собствеността на дружествата.

На този фон "не е установено дружествата да извършват реална търговска дейност на територията на страната, от което следва, че сметките се използват за транзитни с цел трансфериране на средства с неизяснен произход. Откази за връщане на средства във връзка с получени искания за връщане на преводи поради измама", пише в доклада на финансовото разузнаване. Тези случаи били предадени на МВР.

ДАНС описва още една схема в доклада си.

АКФ: Проблемите в антикорупционните институции се задълбочават

"През 2020 година проблемите в борбата с политическата корупция в България се задълбочават още повече". Това заключават авторите на нов...

"Постъпила е информация за извършени съмнителни операции по сметка на българско търговско дружество, възлизащи на над 480 хил. евро. По случая е налице информация за бързо трансфериране на средства, без икономическа обосновка. За период от около четири месеца, по сметка на дружеството е реализиран кредитен оборот в размер на над 900 хил. лева и дебитeн в приблизително същия размер. В хода на работата по случая е установено, че кредитните обороти по сметката се натрупват основно от входящи преводи, наредени от три различни сметки, открити в различни търговски банки, с титуляр едно и също дружество. Основанията за преводите са „плащане горива”, „превод по договор за временно финансиране”, „фактури”. Дебитните операции се характеризират с трансфериране на постъпилия финансов ресурс (обикновено още в деня на получаване на входящите преводи) към две сметки, открити в различни търговски банки, на едно и също трето дружество, като сумата на изходящите преводи често съвпада с тази на входящите. Преводите се нареждат единствено, чрез електронно банкиране, а основанието за тях е „По фактура”, казват от агенцията.

"По сметка на дружеството не се наблюдава извършване на реална търговска дейност. Установена е и свързаност между гореспоменатите три търговски дружества – дружеството наредител на средства към сметка на докладваното дружество и дружеството-бенефицент на преводи от сметка на докладваното дружество са собственост на едно и също физическо лице, което е и упълномощено лице по сметка на докладваното дружество", пише в доклада на ДАНС.

В проектопостановлението на Министерски съвет от 29 юли, с което е одобрен доклада, са представени основните дейности на министерства и ведомства, свързани с констатиране и противодействие на заплахи пред националната сигурност, и с оглед на изпълнение на Стратегията за национална сигурност на Република България.

Посочени са основни резултати от дейността на службите за сигурност и службите за обществен ред за защита на националната сигурност.

В решението, с което МС е одобрил доклада, е записано, че основна цел на доклада е да представи оценките на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, за ефективността и ефикасността на политиката за национална сигурност през 2021 г, за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика