ДБ: ГЕРБ няма шанс да спечели в София на първи тур, алтернативата сме ние

8688
ДБ: ГЕРБ няма шанс да спечели в София на първи тур, алтернативата сме ние
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Този път на местните избори в София ще има балотаж и ГЕРБ няма никакъв шанс да спечели на първи тур, независимо какви внушения се правят от среди, близки до управляващите, убедени са представителите на "Демократична България", съобщи кореспондент на Actualno.com. Важният въпрос е кой трябва да отиде на балотаж, за да се постигне промяна в София, подчерта лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и заяви категорично, че "единствено кандидат на "Демократична България" на балотажа в София може да промени ситуацията и да спечели изборите. Друг кандидат, било на БСП или независим комитет не може да постигне на балотажа резултат, с който да победи ГЕРБ", убеден е Атанасов. Той съобщи, че партиите от ДБ са сключили предизборно споразумение и че кратката листа за София е в напреднала фаза и на 15 август кандидатът на ДБ ще бъде обявен.

"Явяваме се на избори, за да бъдем алтернатива и да сменим управленския модел", добави лидерът на "Да България" Христо Иванов. "Фандъкова се износи и омръзна като фасада на този модел", добави той.

Христо Иванов: Гешев е абсолютно недопустим кандидат за главен прокурор

Категорично против кандидатурата за обвинител №1 на настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев се обявиха от Демократична България. "Тов...

Иванов подчерта, че за промяната е необходимо обединение по "Истанбулската формула" и категорично заяви: "Всички сме отворени, търсим активни контакти с уважение и разбиране за спецификите, но и с ясна политическа идентификация".

По думите му "София ще бъде колкото въпрос на това дали можем да имаме по-добро управление, толкова и готови ли сме от София да започнем и довършим парламентарна промяна година след това".

Демократична България изразиха готовност да разпознаят фигури с биографи, с легитимация от гражданския сектор, от бизнеса и отправиха покана за активно участие.

"Сгашният модел води София и общинските фирми към фалит", изтъкна съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев и посочи, че Топлофикация София дължи 800 млн, лв, което е по 1000 лв. на софиянец. "Управлението е изключително непрозрачно, сделките се сключват по коридорите на властта", каза още той за работата на сегашните градоначалници.

От Демократична България съобщиха, че са в активен диалог с гражданската организация "Спаси София" и че са готови да припознаят граждански фигури в листите си за общински съветници, за кмет на София, но настояват за ясна политическа идентификация.

Демократична България: Време е министър Горанов да подаде оставка

Огромни количества данни от бази на НАП бяха разпратени от анонимни хакери до журналисти. Такъв огромен теч, в който се съдържат лични ...

Като последователна опозиция на управлението, ДБ ще се яви на местните избори с централна регистрация с единния номер, който ще получи, съобщи още Атанас Атанасов. "Държим и на тези избори да продължим с налагането на нашия бранд, обясняването на мисията ни на основна, макар и извънпарламентарна политическа сила", подчерта той.

Ролята на общинските организации ще е ключова - в дух на партньорство ще предложат за всяка една от общините кандидатите за кметове, общински съветници, листите като председателския съвет на обединението ще одобрява, посочиха още от ДБ. В споразумението е описано какви са изискванията, на които да отговарят кандидатите, какво взаимодействие да търсят с други политически сили.

В определени случаи ще могат да предлагат и регистриране на местни коалиции във формат "Демократична България" плюс", стана ясно още от пресконференцията на обединението.

Иванов съобщи още, че "Демократична България" са отворени за разговори и с организации, напуснали "Демократична България", прилепвайки се към ГЕРБ. Ще бъдат провеждани консултации и с общественици и граждански сили. "Гражданските каузи са естествен много важен елемент за това широко обединение, което да стане алтернатива. Така стана в Истанбул. Отворени сме да видим кандидати от активистки граждански общности", заяви лидерът на "Да България". Търсим взаимодействие, но и ясна идентификация, добави той.

Христо  Иванов подчерта, че местните избори ще са важна подготовка за парламентарните избори, които ще дойдат около година по-късно. "Видяхме че ГЕРБ запази преднината си на евровота, защото гражданите не разпознават БСП като алтернатива. Нашата задача е постепенно да наложим "Демократична България" като все по-печелеща доверие алтернатива", заяви той. Според него главната битка ще бъде в София и няколко големи града, където има показатели за разочарование от ГЕРБ. "Тази битка минава първо през зряло обединение на всички обществени сили, които искат да видят промяна – повече европейско развитие и модернизация", категоричен е Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com