ДБ осъди решението на Радев за Украйна, ще иска пред НС пращане на военна помощ

3135
ДБ осъди решението на Радев за Украйна, ще иска пред НС пращане на военна помощ
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" осъди решението на президента Румен Радев да не се подпише под съвместна декларация на 9 държавни глави от Източна Европа в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО. От ДБ заявиха, че веднага след свикването на новия парламент ще внесат нов проект за изпращане на военна помощ към Киев.

“Демократична България” категорично настоява президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси. 
Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него.
Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 
Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация. Настояваме президентът да свика  Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание. 
Позорно е България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ. Това става особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна. Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на “Демократична България” ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна. "Демократична България" осъди решението на президента Румен Радев да не се подпише под съвместна декларация на 9 държавни глави от Източна Европа в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО. От ДБ заявиха, че веднага след свикването на новия парламент ще внесат нов проект за изпращане на военна помощ към Киев.

"Демократична България" категорично настоява президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси", обявиха от коалицията в позиция до медиите. 

ДЕН с позиция срещу Радев за отказа му да подкрепи Украйна в НАТО: "Украинците защитават България"

Политическият проект „Достойнството на един народ” - ДЕН се обяви против отказа на президента Румен Радев да подпише деклар...

"Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него", пишат от ДБ.

Радев даде разяснения за решението си ден след като стана ясно, че подписът му не е под декларацията. Той заяви, че сега не е правилният момент Украйна да се присъединява към Алианса заради "средата на сигурност".

"Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна", пишат от "Демократична България".

Според тях българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация. Настояват и държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него. Този съвет, от своя страна, да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание, допълват от ДБ.

"Ние идваме": Румен Радев поставя сигурността на България в риск

„Ние идваме!“ изразява острото си възмущение от позицията на президента Румен Радев, с която се опитва да даде обяснение за...

"Позорно е България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ. Това става особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна. Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на “Демократична България” ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна", пишат от ДБ, които получиха 7,44% подкрепа на изборите и са шеста политическа сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика