Делян Пеевски поиска президентът да му се извини

3550
Делян Пеевски поиска президентът да му се извини
Снимка: БГНЕС

Не приемам да бъда замесван в техните конфликти (на президента и премиера - бел.ред.), било то личностни или от друг характер. Това казва в интервю за в. "Телеграф" депутатът от ДПС Делян Пеевски по повод замесването му в словесна престрелка между Румен Радев и Бойко Борисов.

В интервюто пред вестника, който е част от медийната му империя, Пеевски иска извинение от държавния глава Радев.

"Най-лесно е да се лепи етикетът Пеевски на всеки проблем, но това не е решение. Ако смятат, че аз съм нещо лошо, да кажат защо. Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение", заяви Пеевски пред "Телеграф".

Пеевски изтъква, че "не му се иска да вярва, че президентът Радев е попаднал под влиянието на кръг олигарси". По думите му обаче е "очевидно", че държавният глава е започнал да говори с тяхната риторика. "И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А за лъжите се дължи извинение", отбелязва още той.

"И до мен стигат приказки как разни хора, близки до Радев, ходят по чаршията и обясняват, че моделирали мнението на президента. Но не коментирам слухове. И ако президентът е бил подведен или заблуден, да каже от кого. Държавните мъже трябва да се отнасят по-отговорно към държавата и да преодоляват търканията си, тъй като поведението, което наблюдаваме сега, е твърде лош знак към хората", коментира още депутатът.

Според него лошата му репутация идва репутация от това, че "на олигарсите на Костов им трябва прикритие": "Аз съм само на 37 години, а вече толкова време тези хора се упражняват върху името ми. Когато те са забогатявали от бандитската приватизация на Костов, аз съм бил ученик. Години наред олигарсите крадат националния ни капитал, докато същевременно лъжат и манипулират обществото, че са „бели” и „чисти”. Но аз няма да спра да казвам истината за тях, каквото и да ми струва. А българските избиратели винаги са имали усет към фалшивото и са разпознавали кой иска да се възползва нечестно от тях. Затова и партиите на същите тези олигарси ДСБ и „Да, България” останаха без представителство в парламента", коментира той.

В интервюто той отново се обявява за жертва на машина за дезинформация и фалшиви новини, но казва, че въпреки всичко целта, която съм е поставил - "да осветявам същите тези олигарси и кражбите им", му носи истинско удовлетворение.

КТБ

Българските политици трябва да престанат да се държат като тийнейджъри в дискотека

Българските политици трябва да престанат да се държат като тийнейджъри в дискотека, носещи се безметежно под звуците на музиката, а да ...

Относно закона за фалиралата КТБ, който беше приет с гласовете на управляващите, Пеевски е категоричен:

"Основен проблем в несъстоятелността на КТБ е фактът, че активите, закупени с пари на банката, не са й били предоставени в обезпечение и са отдалечени от банката през няколко нива от кухи фирми.

С едно изречение - спрямо тези активи синдиците пряко не могат да водят съдебни искове. Това именно положение трябва да се преодолее със закона. Да се възстановят всички обезпечения, които квесторите на КТБ неясно защо са заличили, както и всички сделки с акции и дялове, извършени от длъжници на банката, да бъдат недействителни. Фиктивните прихващания също".

След това депутатът уверява, че не се притеснява от действието на закона, защото няма невърнати кредити в КТБ или други задължения към банката, нито лично, нито чрез негови фирми. "Не съм участвал по никакъв начин в разграбването на активи, закупени с парите на банката. Всичко друго е поредната фалшива новина, пусната в обращение. Затова и внесох този законопроект, за да се дадат повече възможности на синдиците да върнат прехвърлени вече активи, закупени с парите на вложителите, в масата на несъстоятелността", категоричен е той.

Депутатът коментира и очакваната скоро развръзка от процедурата по американския закон "Магнитски". Пеевски казва, че не е притеснен от нея, защото говори истината и затова е спокоен.

Пеевски се превърна в политическа тоалетна хартия

"Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължа...

"След като Василев не успя с руските си приятели да ограби някои от най-значимите активи на КТБ, сега се моли на САЩ да уважат абсурдната му жалба срещу мен. Всички помним Пиер Луврие, Дмитрий Косарев и цирковете, които същите разиграваха пред обществото. Несериозно е въобще да коментирам. Искрено се забавлявам обаче на опитите на Василев и лобистите му да ми пришият някаква несъществуваща руска връзка, която да ги ползва за „Магнитски”, добавя той.

"Изсветляването на медиите"

Относно законопроектът, засягащ собствеността на медиите, който той внесе, Пеевски заявява:

"Законопроектът, който внесохме с колегите ми от ДПС, се отнася за всички медии – печатни издания, интернет сайтове, радия и телевизии, и цели публично да се разкрият собствеността и финансирането на медиите. Законопроектът е гаранция за медийната прозрачност, за която толкова много се говори. Разбира се, винаги има и недоволни, но именно по недоволството ще познаете кой се страхува от осветяването на собствеността и финансирането. Защо?

Може би защото лъжите им, че съм медиен монополист и притежавам разпространението на вестници в страната ще лъснат. Все пак не питайте мен за причините, питайте тези, които атакуват законопроекта. Собствеността в медиите и тяхното финансиране трябва да са публични. Само така хората ще могат да направят преценка на коя медия да се доверят, коя е наистина обективна и независима".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика