"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ

2989
"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ
Снимка: БГНЕС

СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, датата и часа на протества против рестарта на АЕЦ "Белене", защото по същото време имало организиран протест на АБВ в защита на ядрения проект. Това съобщават в своя официален Facebook профил демократите.

Припомняме, че протестът е насрочен пред Министерски съвет - на 22 май, от 18:30 часа. Протест по същото време ще има и във Варна - на пл. "Независимост".

Отново управленска защита за "Белене", имало интерес и от Франция, не само от Китай

Защото този път тръгваме по различен начин. Този път никой не казва, че държавата дава едни и пари или че ще гарантира инвестицията на ...

Съгласно съобщението, днес (21 май) представител на новата политическа формация е бил извикан на разговор в СДВР по въпроса. От "Демократична България" обаче са категорични, че няма законово основание за никаква промяна, тъй като политическата формация е заявила намерението си в Столична община и съгласно указаните по закон срокове.

"Заявяваме, че СДВР няма никакво законно основание да иска промянта на мястото, часа и деня на събитието. Забрана за провеждането на протеста, може да бъде наложена само от кмета на Столична община, в 24 часов срок от уведомлението за провеждането му. Такава забрана няма", пишат от "Демократична България".

Според демократите всичко това е „милиционерски похват“ и се прави от Бойко Борисов, който се криел зад гърба на Румен Петков (бел. ред. - на 19 май Петков беше избран за председател на АБВ). "Никъде в публичното пространство /в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи/ няма информация за подобно събитие на ПП АБВ.Заявяваме че, няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин", заявяват от "Демократична България".

Припомняме, че правителството официално предложи на Народното събрание да размрази проекта "Белене". Засега енергийният министър Теменужка Петкова счита, че най-добрият вариант за реализация е проектът да бъде поет от частен инвеститор, но не изцяло - държавата следва да има блокираща квота от 34%, като НЕК ще влезе в проекта с апортна вноска. Проблемът в случая е, че за материалните активи на НЕК в "Белене" - оборудването и площадката, са дадени 3 млрд. лева, а целият проект може да струва 10,5 млрд. евро - това е горната граница, препоръчана от БАН. Това означава, че държавата е далеч от дял от 34% - затова се прави преоценка на държавните нематериални активи в проекта, т.е. на различните разрешителни и тепърва ще стане ясно каква оценка ще им бъде дадена.

Капон: В гьола на "Белене" пониква нова корупционна схема

Стар гьол, стари технологии, стари интереси и нови рушвети, смята Мария Капон, представляващ Инициативен комитет „БеляНЕ“...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика