X
 
 

Демократична България: Време е министър Горанов да подаде оставка

4515 13
photo of Демократична България: Време е министър Горанов да подаде оставка
Снимка: БГНЕС
Огромни количества данни от бази на НАП бяха разпратени от анонимни хакери до журналисти. Такъв огромен теч, в който се съдържат лични данни на милиони български граждани, показва недопустимо ниско ниво на информационна сигурност в държавните органи, се казва в изявление на "Демократична България".

"Министър Горанов носи пряка отговорност за теча, не просто поради липсата на адекватни условия в управляваните от него структури, но и поради блокираните от него с години реформи в електронното управление, в т.ч. създаването на държавно предприятие “Единен системен оператор”, което да притежава нужната експертиза и да поеме прегледа на критичните системи в държавата. От Демократична България призовахме за изпълняването на това законово изискване при срива на Търговския регистър миналата година, но до ден-днешен това не се е случило.

От НАП изтекли данни на милиони българи и фирми, ДАНС разследват случая

Националната агенция по приходите и ДАНС проверяват изтичане на лични данни от системата на приходната агенция. Това потвърдиха пред Но...

Въпреки приетия Закон за киберсигурност, държавните органи продължават да оперират при критично ниски нива на компетентност и защита. И докато бизнесът похарчи милиони за съответствие с общия регламент относно защитата на данните (GDPR), много от структурите на администрацията подминаха изискванията на Регламента, въпреки че имат задължения по него.

Работата на Министъра на финансите е не просто да бъде счетоводител на държавата, а да приоритизира сектори, където има належаща нужда от важни реформи. Министър Горанов не просто не прави това, но и активно блокира редица такива реформи, в т.ч. w сферата на електронното управление и киберсигурността. С оглед на това, смятаме, че е време министър Горанов да понесе политическата отговорност и да подаде своята оставка, заради рисковете, на които е оставил подчинените си структури, заради което хиляди граждани и техните бизнеси са изложени на риск", пише в изявлението.

Демократите настояват да бъдат направени съответните тестове на съответните инфраструктури и да се вземат мерки, както и да се преосмисли практиката да се копират данни на други ведомства, вместо да се получава достъп до тях при нужда в реално време.

"Време е държавата да започне да спазва поне правилата, които е поставила на бизнеса с оглед информационната сигурност и защитата на личните данни. И е време политическите фигури, които са символ на застоя в реформите, да напуснат сцената", смятат демократите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Добри 11 Добри преди 1 месец Профил на трол?
  ДБ да не се обаждат, че нищо не разбират.
 • Иван 10 Иван преди 1 месец Профил на трол?
  А не е ли време Христо Иванов също да подаде оставка? Вече на колко избори се яви, в какви ли не формации и все се проваля? Не можа да вкара нито един депутат в Народното събрание, на косъм и с 4 партии накуп успя да вкара едвам евродепутат, но това е малка утеха за демократичното общество у нас!
 • Elena 9 Elena преди 1 месец Профил на трол?
  Пак ли оставка, бе бртаче?!
 • Арос 8 Арос преди 1 месец Профил на трол?
  Вече станаха твърде много причините да бъде поискана оставката на Горанов! Кой и защо го пази?
 • Видов ден 7 Видов ден преди 1 месец Профил на трол?
  Министър Горанов трябва да отговаря - как синът му бе спуснат "отгоре" в Софийска математическа гимназия, където учи и досега - без да е издържал приемния изпит??? Редно ли е министър да прави такива срамни схеми и да "набутва" детето си в училище по втория начин??? “На тези въпроси наближава да отговаря министър "Набутах синчето си в Софийска Математичека Гимназия". виж още ›› Срамота!!!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тези всеки ден искат оставката на някого...Лесно е да се стои отстрани и да се сочи с пръст, ама трябва и нещо повече, а тези от Демократична България не правят нищо повече, толкова си могат.
 • Крадлив Горанчо 5 Крадлив Горанчо преди 1 месец Профил на трол?
  Владислав Горанов : „Майната й на България, искам да забогатея.“ По принцип не смятам, че съм длъжен да давам обяснение на когото и да е. Аз ли трябва да съм глупака, който ще работи за полза роду, докато семейството ми мизерува с две хиляди лева .
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами да я поискат от парламентарната трибуна....ДААА...а ма НЕЕЕ!!!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  една от десетките извънпарламентарни формации искала нещо .... Ако правителството започне да се съобразява с всяка подобна, егати и правителството!
 • клошар 3.1 клошар преди 1 месец Профил на трол?
  То ако ставаше с искане - аз щях да съм милиардер.
  : 2 !
 • клошар 3.2 клошар преди 1 месец Профил на трол?
  То ако ставаше с искане - аз щях да съм милиардер.
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  една от десетките извънпарламентарни формации искала нещо .... Ако правителството започне да се съобразява с всяка подобна, егати и правителството!
Нагоре