Демонстранти сигнализират за незаконна забрана на протести

6043
Демонстранти сигнализират за незаконна забрана на протести
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Граждани и организатори на протести от няколко града сигнализират за незаконни действия на властта, с които се нарушава правото им на мирни демонстрации.

Първият сигнал дойде от Смолян, където е било забранено планираното за днес протестно автошествие против високите цени на горивата. Това става ясно от изявление на организаторите на протеста, които планираха в събота от 15:00 ч. да се съберат на кръстовището за Пампорово-Стойките и Смолян, след което да преминат в колона през целият град.

Българи, знаете ли за какво (да) протестирате?

"Отново протести из цялата страна", "Вълната от протести не спира", "Поредна вечер на протести и блокади". Тези заглавия обрисуват недо...

Съобщението за забраната предизвика вълна от недоволство от страна на потребителите в социалните мрежи, където бе разпространено част от писмото на кмета на община Смолян Николай Мелемов, от която ставаше ясно за забраната.

Недоволството бе изцяло срещу градоначалника, като в последствие стана ясно, че отговорът му към организаторите е въз основа на забраната, която идва от шефа на Областното пътно управление в Смолян. От там са отказали планираното автошествие да премине през улици на града, които част от републиканската пътна мрежа.

На този етап организаторите не са се отказали от протеста, като най-вероятно той ще се състои в събота от 15.00 ч. , в района на Нов център в Смолян пред сградите на общинската и областната администрации. Автошествието ще бъде отменено.

Сигнал за забрана дойде и от Пловдив, където според организаторите на протеста, с нищожен документ от името на директор на Областно пътно управление Пловдив – Пламен Райчев е забранено провеждането на демонстрацията. По случая гражданите са подали жалба пред Административен съд. Протестът е планиран  за тази неделя на пътя Брезово-Пловдив, при входа на гр. Раковски.

Пример от протестите в Добрич - семейство излезе с ултиматум към властта

За пореден път протестиращи в Добрич поискаха оставка на правителството, предаде кореспондентът на Actualno.com. „Страната се уп...

В отговор на свое заявление за намеренията си те получават отказ от съгласуване на мястото, където ще се проведе мероприятието, като директорът указва на кмета на Община Раковски да определи друго място за провеждане на протеста.

Писмото обаче няма печат на институцията, а подписът под него не е на Райчев. Това е видно от други официални документи на пътното управление, които същият е издавал, се твърди в жалбата до пловдивските магистрати.

Протестиращите настояват, че правото им на мирен протест е грубо нарушено и искат от съда да призове директора да даде обяснения чий е подписът. Застава ли Пламен Райчев зад отказа си или се опитва да се скрие от поемането на отговорност, питат гражданите. Очаква се делото да бъде насрочено.

До този момент няма информация от общинската администрация мястото на протестната инициатива да е променено.

Блокади и призиви за оставка белязаха поредната вечер на гражданското недоволство

За поредна вечер граждани излязоха на протести в редица градове на страната. Те се обявиха срещу високите цени на горивата, социалната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика