ДЕН с позиция срещу Радев за отказа му да подкрепи Украйна в НАТО: "Украинците защитават България"

18083
ДЕН с позиция срещу Радев за отказа му да подкрепи Украйна в НАТО: "Украинците защитават България"
Снимка: БГНЕС

Политическият проект „Достойнството на един народ” - ДЕН се обяви против отказа на президента Румен Радев да подпише декларация за подкрепа към присъединяването на Украйна в НАТО.

"За нас от „Достойнството на един народ” - ДЕН е неразбираема позицията на президента Радев във връзка с декларацията, подписана от деветимата държавни глави от Източна Европа, подкрепящи влизането на Украйна в НАТО. Напомняме на президента Радев, че войната в Украйна започна с непредизвикано нахлуване на 150-хилядна руска армия на територията на Украйна от 5 направления. Целта на Русия беше и остава окупация. В този смисъл, изявлението на президента за „двете воюващи държави“ буди недоумение", гласи позицията на ДЕН, изпратена до медиите.

"Ние идваме": Румен Радев поставя сигурността на България в риск

„Ние идваме!“ изразява острото си възмущение от позицията на президента Румен Радев, с която се опитва да даде обяснение за...

Припомняме, че държавният глава не се присъедини към деветимата президенти от Източна Европа, които подписаха декларация, за да изразят солидарност към Киев относно поисканото присъединяване към Алианса. Тя бе подписана от президентите на Румъния, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша и Словения.

На 3 октомври от пресцентъра на Радев дадоха уточнение – че държавният глава не се присъединява към пълния текст на декларацията и казва, че сега не е правилният момент за такъв ход от страна на Украйна заради „средата на сигурност“.

"В случая има явна страна агресор – Русия. Страната жертва – Украйна, според чл. 51 от Устава на ООН, притежава „неотменимо право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение“, гласи позицията на ДЕН.

Те припомнят на президента Радев изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Бруталното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна причинява смърт и разрушения всеки ден, то шокира света и разклати международния ред".

The Times: НАТО предупреждава, че Русия готви демонстрация на ядрено оръжие на границите с Украйна

Руският президент Владимир Путин ще покаже готовността си да използва оръжия за масово унищожение, като подготвя ядрен тест по границит...

"Именно нахлуването на руската армия в Украйна е причина за войната и поставянето на агресора и жертвата в положението на еднакво отговорни за нея всъщност е вземане страната на агресора Русия. Вече 222 дни войната взема жертви не само сред военните на двете страни, но и сред мирното население на Украйна. Над 1000 деца станаха жертва на бомбардировки и обстрели. Десетки хиляди са убитите мирни жители. Десетки хиляди домове и жилищни сгради, болници, училища, детски градини са разрушени. След освобождаването на окупираните от Русия украински територии в Буча, Гостомел, Изюм и много други градове са установени стотици случаи на изтезавани и разстреляни мирни жители, включително жени и деца", продължават от ДЕН.

Според тях отказът на президента Радев да се присъедини към декларацията на деветимата държавни глави от Източна Европа изолира България и потвърждава ролята ѝ на слабо звено на източния фланг на НАТО. "Тази стъпка прави България още по-уязвима за руско влияние, защото показва на Кремъл къде трябва да съсредоточи атаките си срещу НАТО и Европейския съюз. Засилването на руското влияние в България не само застрашава националната ни сигурност, но е и мощен генератор на корупция, насочваща огромни парични потоци към финансиране на политически партии, сенчести проекти и обществени фигури, работещи срещу евроинтеграцията и просперитета на страната", казват те.

"Ние, от „Достойнството на един народ” – ДЕН, считаме, че политиката на „преклонена главица“ е дълбоко погрешна и ни превръща в потенциална мишена на хибридни атаки от всякакъв вид. България няма интерес да демонстрира такава слабост пред Русия, защото самата България е заплашена от агресията на Русия. България има интерес да бъде лишена Русия от възможността в бъдеще да заплашва съседните държави. България има интерес солидарно да подкрепи своите съюзници от ЕС и НАТО и заедно с тях да работи за блокиране на военния потенциал на Русия. България има интерес наравно с другите европейски държави да допринесе за мира в Европа", пишат от ДЕН.

Те настояват новоизбраните народни представители да оценят опасността, пред която е изправена България в условията на реалната война, и веднага да насочат законодателните си действия в помощ на Украйна. Искат още с действителна помощ към Украйна да материализираме заявената на думи позиция на президента Румен Радев, че България не приема проведените референдуми в завладените територии и не счита за валидна произтичащата от тях анексия на части от Украйна.

Симулатор показва как би изглеждала ядрена война между Русия и НАТО (ВИДЕО)

Ако някога се разрази ядрена война между Русия и НАТО, може би конфликтът ще изглежда така, както е показано във видеото: Хипотетичн...

"Настояваме за бързи решения на Парламента, които да задължат Правителството да предостави военна техника, адекватно въоръжение и боеприпаси, за да съдействаме на украинския народ да отвоюва обратно окупираните украински територии. Времето е разделно и ние трябва ясно да определим на чия страна сме. Едната е страната на агресора – Русия - нападнал суверенна държава, разрушаващ градове и села, избиващ мирни жители и анексиращ чужди територии. Другата е страната на жертвата – Украйна, която не се предава. Украинците защитават с живота си своите домове, своите деца и своето бъдеще! Украинците защитават Европа. Украинците защитават България", завършва позицията на ДЕН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com