Деница Сачева с невярна информация за протестите и икономиката ни пред Дойче Веле (ВИДЕО)

25750
Деница Сачева с невярна информация за протестите и икономиката ни пред Дойче Веле (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева беше обвинена в лъжи по време на свое интервю пред германската медия Дойче Веле.

Журналистът от медията Тим Себастиан й зададе доста неудобни въпроси относно българската действителност по време на интервюто, публикувано вчера на страницата на предаването "Конфликтна зона".

По време на разговора тя изрече твърдения, че заради протестите у нас имало цели 80 полицаи в болница с тежки наранявания и че БВП на страната бил скочил с над 2 пъти за последния мандат на кабинета. Те обаче очевидно не отговарят на истината.

"Получаваме съобщения и от протеста, и отвън. Протестът обедини няколко различни съобщения, които са за повече справедливост и по-засилена борба с корупцията. Тях чуваме, но другите не са уместни", казва Сачева, с което предизвиква прекъсване от страна на водещия с думите: "70% не одобряват действията на правителството, хората ви казват, че не ви искат, а настоява за незабавни избори".

На въпроса как коментира полицейското насилие, Сачева отговаря, че над 80 полицаи в момента са в болница. "Има много насилие спрямо тях". Няма информация обаче за толкова служители на реда, които се намират в лечебни заведения. За 2 септември, когато имаше най-големи сблъсъци с полицията, съобщението е за 55 пострадали, но в това число влизат всички пострадали, не само полицаи!

Тя изказа и още едно повече от съмнително твърдение, което касае числеността на антиправителствените протести.

"Няма повече от 6 хиляди души на улицата, а 1 милион гласуваха за нас. В крайна сметка и редовните избори са след 6 месеца", посочи Сачева.

Ролята на президента пък според нея била да подклажда напрежение, вместо да изпълнява длъжността си на обединител, продължава тя. "Това е много сериозно обвинение", посочи от своя страна журналистът.

Той напомни, че по време на протестите е имало напрежение и спрямо журналистите у нас. "Това е доста тъжно, че трябва да ви го напомням", заяви той. А Сачева твърди, че това не било вярно. Припомняме, че журналистът Димитър Кенаров стана обект на полицейско насилие, което предизвика гневна реакция от АЕЖ.

След въпрос дали правителството е в задънена улица, социалната министърка категорично защитава премиера Бойко Борисов, въпреки обвинението на журналиста, с думите: Що за власт е това, в която премиерът ви е сниман гол в спалнята, а до него се показват чекмеджета с пачки пари":

"Какви са ви доказателствата, че тези фотографии са истински? Това ли е защита на закона? Показване на премиера в спалнята му. Когато говорим за демокрация, не можем да обсъждаме тези снимки", настоява Сачева.

Тя обяснява още, че БВП се е вдигнал двойно за последните 5 години. "Това не е възможно, ако беше вярно твърдението ви, че това е корумпирано правителство", категорична е Сачева. Дори и социалната министърка да е имала предвид вдигане с 50%, дори тогава данните не биха били верни.

Справка на Actualno.com  показа, че това твърдение не е вярно. През 2015 година БВП на България е възлизал на 56,883 милиарда долара, докато данните за 2019 е достигнал до ниво 67. 927 милиарда долара, по данни на Световната банка.

Сачева: Критикувах ГЕРБ, но съм посочвала факти и политики, които за мен са били неприемливи

Тази сутрин в бТВ заявих много ясно какви са били и остават политическите ми разбирания, но въпреки това продуцентите на фалшиви новини...

Себастиан веднага пък направи сравнение, че Румъния е вдигнала бюджета си драстично, както и че България продължава да е с най-ниските заплати в ЕС. "Това не е вярно. Минималната заплата беше 250 лева, когато ние започнахме да управляваме, а сега е 610 лева. А безработицата е изключително ниска", посочи социалният министър. Тук в общи линия данните на министърката са точни, ако тя визира още първото правителство на Бойко Борисов от 2009 година.  Тя обаче пропуска да отчете колко е регистрираната инфлация за същия период от време.

По темата отношение взе и приближеният до Христо Иванов Ивайло Мирчев.

Ето какво пише той:

Шокиращо е, че български министър може бъде толкова арогантен и да лъже за толкова лесно проверими факти.

Няма 80 полицаи пострадали от протестиращи в болница. БВП не е удвоен за 5 г. (абсурдно твърдение).

Румен Радев: Мнозина вече избират да слугуват на лъжата

Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзна...

А минималната работна заплата наистина е скочила от 250 на 610 лв., но за 11 г., като това е индикатор за едно голямо НИЩО.

Утре ГЕРБ може да реши минималната работна заплата да е 1000 лв. Това по никакъв начин не означава, че българите живеят по-добре или получават по-високо възнаграждение.

На финала на това управление тези хора вече излагат не само себе си… Ставаме смешни всички, „излагаме се пред чужденците“.

Основателен въпрос тук е докога ЕК и Германия в лицето на Ангела Меркел ще търпят чучелото Бойко Борисов да се крепи на поста, пишат гневни българи под поста на Мирчев.

Припомняме, че преди време излезе запис на Деница Сачева, в който тя обвинява ГЕРБ в рекет, но преди да стане част от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика