Денков пое властта от Донев и го критикува за освобождаването на зам.-министри (ВИДЕО)

7231
Денков пое властта от Донев и го критикува за освобождаването на зам.-министри (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Новият премиер Николай Денков пое властта от служебния министър-председател Гълъб Донев и отправи критики към служебното правителство за освобождаването на зам.-министрите на 6 юни. Според него така се спъва работата на редовния кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Днес 131 депутати избраха редовно правителство "Денков - Габриел". "За" гласуваха от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и двама от ДПС - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. "Против" бяха 69 народни представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", допълнени от независимия Радостин Василев. Един глас срещу кабинета дойде и от ГЕРБ - на Делян Добрев.

Радев след избора на редовен кабинет: Нека заработи, хората ще си дадат оценката

Нека заработи. Хората ще си дадат оценката. Това бяха думите на държавния глава Румен Радев след избора на кабинета Денков-Габриел.&nbs...

ОЩЕ: Гълъб Донев: Нямаше да гласувам "за" това редовно правителство

„С голямо удовлетворение и с гордост предаваме властта на редовното правителство, избрано от Народното събрание. НС избра днес правителство, което дава надежда, че ще бъдат решавани приоритетните проблеми, които стоят пред българските граждани и бизнес. Това може да прерасне в доверие и сигурност, ако продължите да работите по наболелите проблеми на България", заяви Гълъб Донев.

"За тези 10 месеца служебното правителство свърши отговорна и огромна по обем работа", каза Донев и заяви, че е заварил държава „на пауза“. Сега служебният кабинет я предавал на редовното правителство с работещи системи.

Той спомена, че се радва за декларацията на акад. Денков, че редовното правителство ще продължи с приемственост с приоритетите на служебното правителство.

„Ние скъсахме със зависимостта на доставките на природен газ и свежо ядрено гориво от Русия, започнахме проучване за строителството на петролопровода Александруполис – Бургас, сключихме споразумение с 13-годишен период за използване на терминалите за втечнен природен газ на Гърция и Турция. Обединихме газопреносните системи на държавите Румъния, Словакия, Унгария и др., чрез Азербайджан. Поставихме България на 6-о място по ръст на туристите. Върнахме доверието на инвеститорите в България. За първите три месеца на тази година имаме 15 пъти повече инвестиции в сравнение със същия период от 2022 г.“, похвали се Донев.

Кирил Петков: Пеевски и Карадайъ показаха, че подкрепят правителството (ВИДЕО)

Те показаха, че подкрепят правителството- Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира гласуването на Делян ...

Според него институциите работят в пълен синхрон и са гръбнакът на функционирането на системата на държавата. „Не подценявайте ролята на държавните служители“, обърна се досегашният премиер към Николай Денков.

Новият премиер акад. Денков отвърна, че няма нищо по-нормално от това българският парламент да избере ново редовно правителство. „Изненадан съм защо през последните дни се оказа, че това може да бъде проблем както за партиите, така и за някои институции като Президентството. Моят призив е с избора на този кабинет да забравим за тези емоции, да забравим за негативизма и така, както се заклехме днес, да направим всичко възможно да заработим максимално бързо в полза на българските граждани и бизнеса“, заяви той.

Според него има няколко проблема при предаването на властта. „В една парламентарна република приоритетите се определят от Народното събрание. В МОН аз направих всичко възможно да има приемственост и сега ще го направя също. Но по тази причина не разбрах какъв е смисълът на този акт да бъдат освободени всички зам.-министри, с 1-2 изключения, което не помага за работата на новия кабинет. Например в МОН след няколко дни предстоят националните външни оценявания. Нека погледнем и делата, а не само думите. И да намерим всичко, което би помогнало да изпълним задълженията към българските граждани, да реализираме това заедно“, заяви Денков.

Припомняме, че днес Донев освободи зам.-министрите от служебния кабинет от длъжност, след като Народното събрание гласува кандидатурата на Денков за премиер.

Новият правосъден министър каза как ще постъпи с Гешев и Пеевски

"Конституционната реформа трябва да се случи в този парламент, иначе правителството ще загуби легитимност. Тя е в основата на тази упра...

„Истината е, че за всеки министър, който встъпва, има проблеми. Призивът ми е да им помогнете. Защото няма да има значение кой е виновен, ако нещо се обърка след време, а ще има значение какво сме объркали ние като правителства“, каза още новият премиер.

ОЩЕ: На изпроводяк: Служебният кабинет раздаде милиарди за пътища по съмнителен начин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика