Депутат от БСП: Здравеопазването е пред катастрофа

1467
Депутат от БСП: Здравеопазването е пред катастрофа
Снимка: iStock/Guliver

Без промяна на системата в здравеопазването рискуваме да запазим катастрофалното му ниво. Това каза за  „Фокус“ проф. Георги Михайлов, член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и депутат от ПГ на „БСП за България“.

По думите му промяна в системата на здравеопазването ще е възможна едва когато се заговори за промяна в управлението на цялата държава. Според него картината в здравеопазването у нас е доста тревожна по няколко причини. На първо място се забелязва изключително напрежение сред медицинските специалисти, което показва, че проблемите им не са намерили решение през последните 2 години от мандата на сегашното управление, обърна внимание проф. Михайлов.

Борисов: Предвиждаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри

Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на МЗ. Това са ...

„БСП има своите решения на проблемите в здравеопазването: трябва да бъде създадена система за реална оценка на дейностите, на труда на медицинските специалисти, трябва да се осигури достойно възнаграждение и израстване на кадрите. Лечебните заведения трябва да се занимават най-вече с диагностиката, лечението и обгрижването на болните, а не с псевдотърговски интереси и оборот на пътеки. Трябва да се промени лекарствената политика и ДДС върху медикаментите, трябва да се осигури акцент върху регионалното здравеопазване.

Когато всичко това се изпълни разумно с професионална, след това обществена и политическа дискусия, ще доведе не за 1-2 дни, разбира се, но в обозримо бъдеще – до 1-2 години до реално подобряване на състоянието на българското здравеопазване, от което всеки гражданин има нужда“, обясни депутатът от ПГ на „БСП за България“. За здравеопазване държавата отделя около 5 млрд. лева годишно, припомни проф. Георги Михайлов, но уточни, че още почти толкова излизат и от джоба на пациентите. Страни, в които пациентите плащат повече от 20% от средствата за здравеопазване, не защитават техните интереси, обясни той. Ако не се удовлетвори желанието на протестиращите медицински специалисти за промяна в системата на управление, рискуваме да се запази неудачното статукво на катастрофално ниво на здравеопазването, каза още народният представител.

Да се говори, че за няколко месеца ще се реши този въпрос е неуместно, посочи проф. Михайлов, но допълни, че не се ли тръгне към решаване на проблемите в здравеопазването, то нищо добро не ни очаква. Според проф. Михайлов разговорът за промяна за системата трябва да започне с въпроса как се финансира здравеопазването, как се управляват нейните финанси, как се отчита ефикасността на системата. „Никъде на територията на ЕС няма лечебни заведения, които да представляват търговски дружества. Няма лечебни заведения, в които ефективността да се определя от броя на реализираните клинични пътеки. Има сериозни критерии, които в България са отместени в страни, и това води до тежки извращения в системата“, подчерта проф. Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com