Депутатите избраха новия състав на КРС, скандали и обвинения за задкулисна коалиция ГЕРБ-ДПС (ВИДЕО)

7568
Депутатите избраха новия състав на КРС, скандали и обвинения за задкулисна коалиция ГЕРБ-ДПС (ВИДЕО)
Снимка: Личен профил във фейсбук

За нов зам.-председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), депутатите избраха Кристина Андонова – Хитрова. Тя беше и единственият кандидат за поста, като беше предложена от групата на ГЕРБ. „За“ избирането й гласуваха 119 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ – 10.

Скандал в пленарната зала обаче предизвика кандидатура на ДПС за член на КРС. "Обединени патриоти" оповестиха своя информация за предварителни договорки между ГЕРБ и ДПС за подкрепа на кандидата на ДПС за член на Комисията за регулиране на съобщенията Ердинч Хайрула.

За две места като членове на КРС се състезаваха четирима кандидати, като бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ и Ердинч Хайрула (ДПС).

Управляващите не подкрепиха кандидатурите на Деница Златева, предложена от групата на БСП и тази на Пеньо Пенев, предложен от „Обединени патриоти“.

Секретарят на парламентарната група на патриотите Юлиан Ангелов обвини ГЕРБ, че са пренебрегнали кандидата на "Обединени патриоти" за сметка на ДПС.

"И ние се питаме от Обединени патриоти: Кое е управляващото мнозинство - ДПС и ГЕРБ ли са, или Обединени патриоти и ГЕРБ. Не сме съгласни да носим негативите на управление, което включва ДПС във властта на всякакви позиции".

Георги Свиленски от БСП реагира на думите на Ангелов и призова патриотите:

"Напуснете управлението и ще ви падне голяма тежест от раменете. И това правителство ще падне и този избор, за който говорите, няма да се случи".

Обиди и нападки между "патриотите" в парламента, едва не стигнаха до бой

Разгорещените спорове в парламента бяха близо да достигнат дори до физическа саморазправа. Депутатите Павел Шопов от "Атака" и Милен Ми...

Заместник-председателят на парламентарната група на "Воля" Кръстина Таскова провокира патриотите с коментара, че неведнъж са взимали решения под влияние на ДПС:

"И всъщност излиза така, че ДПС управлява с вас. Действително с кого тогава управляват ГЕРБ. Дали вие не сте откритото лице на ДПС в този парламент".

След избора Георги Свиленски от БСП излезе на трибуната и отвори плик, в който 30 мин. по-рано е написал с какви гласове и кои ще бъдат избрани, с което искаше да докаже, че вотът е предрешен.

Процедурата по избор на допълващ състав на Комисията за регулиране на съобщение доведе и до остра размяна на реплики между "Обединени патриоти" и Атака, като се наложи квесторите в пленарната зала да се намесят, за да предотвратят напрежение между депутати.

"Политически зоопарк": Депутатите си спретнаха скандал заради кандидатура на ДПС за КРС

Малкият партньор в управляващата коалиция "Обединение патриоти" обяви, че няма да участва в управление, което включва ДПС във властта н...

Павел Шопов от "Атака" скочи срещу кандидатурата на бившите си партньори от НФСБ и ВМРО и обясни, че кадрите им са пълен провал, давайки пример с отминали скандали. Това предизвика реакция от Милен Михов, който настоя за наказание на Шопов, тъй като речта му е непочтителна.

Веднага Юлиан Ангелов скочи да се саморазправя с депутата от "Атака". Стигна се до размяна на обидни реплики и нуждата в скандала да се намесят квесторите. Ангелов нарече няколко пъти Шопов боклук.

Разгорещените спорове в парламента бяха близо да достигнат дори до физическа саморазправа. Представителят на "Атака" излезе на трибуната и припомни кадровите провали на ВМРО и НФСБ, включително ареста на бившия министър Нено Димов и скандала с продажбата на български паспорти. Това накара Милен Михов да излезе на трибуната и да отвърне в обиден и наставнически тон. Стигна се до нова словесна престрелка, а Павел Шопов не пожела да заеме мястото си.

Заместник-председателят на парламента Емил Христов извика на помощ квесторите. От местата си скочиха и други депутати от ВМРО в спор с Шопов. Квесторите успешно ги разтърваха. "Да срамиш предателя с кал е обида за калта", каза Милен Михов от ВМРО. Председателстващият заседанието Емил Христов обясни, че няма да санкционира Шопов. "Седнете, господин Шопов", настоя той. На председателски съвет можел да се разгледа въпроса и да се вземе решение.

По искане на „Обединени патриоти“ депутатите излязоха в 30-минутна почивка. Почивката поиска депутатът Юлиан Ангелов. Това се случи малко преди края на дебата и гласуването за двама членове и зам.-председател на КРС. След нея и приключване на разискванията по избора на зам.-председател и членове на КРС в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум. Едва след нея се стигна и до гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика