Депутатите няма да намаляват заплатите си

3408
Депутатите няма да намаляват заплатите си
Снимка: БГНЕС

Депутатите няма да намаляват заплатите си. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха месечната заплата на народните представители да стане 1 570 лв. Всички присъстващи народни представители гласуваха с "въздържал се", предaва БТА.

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова от "Демократична България" посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев от ГЕРБ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването й на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.

Депутатите обсъждат намаляване на заплатите си

Драстично намаляване на депутатските заплати ще обсъди временната комисия, която изготвя Правилника за организацията и дейността на нов...

Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика