Депутатите обсъждат НС да не заседава всяка седмица

2657
Депутатите обсъждат НС да не заседава всяка седмица
Снимка: БГНЕС

Депутатите осъждат Народното събрание да не заседава всяка седмица, а на сесии. Това стана ясно от думите на председателката на НС Ива Митева по време на комисията за изработване на правилника на 46-ото НС.

"Предоставила съм на колегите проучване от другите държави как работят техните парламенти, за да могат да се запознаят. Конкретни текстове не сме разглеждали. Различни са вариантите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с избирателите. Някъде работят на две сесии, като времето между двете сесии се използва за международни връзки, за парламентарен контрол“, каза Митева.

Ива Митева иска да се отмени лятната ваканция на депутатите

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева ще предложи да бъде отменена лятната ваканция на депутатите. Пред журналисти Митева...

По думите й парламентарният контрол не трябва да спира, независимо как работят комисиите. „Вече казах, че министрите трябва да станат по-внимателни със своите действия и, че контролът върху тях ще бъде засилен. Предвиждаме те да не могат да отлагат и актуалните въпроси към тях. Ако кажем, че парламента няма да има заседания всяка седмица това би създало напрежение, но пък искаме и да кажем, че той трябва сериозно да гледа законите. Затова са избрани народните представители, за да работят ежедневно. Смятам, че това е по- разумно от законодателстването в момента. В повечето държави се възприема този подход- редуването на пленарна зала с комисии. Но решихме да го помислим“, добави тя.

Общественото обсъждане за законопроектите на депутатите, което бе въведено с правилника в 45-ия парламент остава. То обаче няма да е на принципа на това за проектите на Министерския съвет. "Причината е, че процедурата обикновено е бавна - отнема до 3 месеца, а и е "на ръба на конституцията", защото така се спъва правото на законодателна инициатива на народните представители", обясни Митева.

Депутатите направиха промени и в препитванията на шефовете на ВАС и ВКС. В сегашния правилник бе записано, че и „тримата големи“ ще идват в НС на всеки три месеца. Сега обаче това остава само за главния прокурор, а председателите на върховните съдилища по един път в годината.

Промени ще има и в постоянните комиисии в НС. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разделена на две. Комисията по туризъм ще бъде самостоятелна, а в обхвата на тази по икономическа политика ще влязат и високите технологии и дигитализацията. Отделно ще има и комисия по електронно управление и информационни технологии. Под шапката на вътрешната комисия ще има подкомисия за срс-ата. Подкомисии ще има и в тази за околната среда, която ще е за зелена политика. Друга подкомисия ще следи изразходването на европейските средства. Отделна ще е и комисията за българите в чужбина. Комисията за гражданското общество пък ще се влее в тази по вероизповеданията и правата на човека.

Даниел Митов видя връзка на протестните партии с ДПС

Честито на всички борци срещу "статуквото"! Преди малко, при избора на председател на НС, стана ясно новото парламентарно мнозинство - ...

Реши се формата на консултативния съвет по законодателство да се замени със съвети по конкретни теми, като ще влизат експерти от теорията и практиката.

Блиц контрола на министрите остава. Отхвърлено предложение пък няма да може да се предлага отново в рамките на месец. Депутатите ще имат до минута, а не две, да изкажат несъгласието си по процедура по начина на водене. Народен представител напуснал парламентарната си група ще остава в комисиите.

Отпада така наречения спадащия кворум в парламентарните комисии. Досега ако след старта на заседанието кворумът не е на лице комисията можеше да заседава и при наличния състав, когато той не е по- малко от 1/3 от всичките й членове. Това обаче вече няма да е възможно, а депутатите ще трябва да гласуват лично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com