Депутатите одобриха бюджета на ДОО на първо четене след бурни дебати за пeнсиите

10094
Депутатите одобриха бюджета на ДОО на първо четене след бурни дебати за пeнсиите
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене бюджета на ДОО за 2020 г. "За" бюджета гласуваха 121 народни представители, "против" - 87 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет.

Проектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г.

От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв.

От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200 лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Прогнозите са, че през 2020 г. средният осигурителен доход ще достигне 1063 лв., което е ръст от 7,8% в сравнение с очакваната му стойност през настоящата година. Средногодишният брой осигурени лица се очаква да се увеличи на 2,796 млн лв.

В края на дебатите министърът на социалната политика Бисер Петков заяви, че бюджетът е реалистичен.

Обсъждания

Дебатът започна с изказване на социалиста Георги Гьоков, който анализира рамката на бюджета, предложена от правителството.

Според него в бюджета се вижда липса на съществени промени, бюджетът не предлага мерки и решения, а е "копи пейст" от предишните бюджети от 10 г. насам.

Сред акцентите в неговото изказване бяха: бюджетът отхвърля всяка възможност за разбиране и ни отдалечава от разбирането "социална държава", не подобрява адекватността на социалните плащания, не се предвиждат промени нито в политиките по приходите, нито по разходите.

"Трябва да отбележим, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни. За последната година милионерите са 916", посочи Гьоков.

Нинова: Имаме праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв.- това е парадокс

В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв. Това каза лидерът на ...

Той отбеляза и че българите имат най-ниска продължителност на живота, а този бюджет я влошава.

"Вадете молива и записвайте предложенията на БСП, за да може малко да се отсрамим от българите, които разчитат на вас. Оценката ми за правителството е слаб", каза той.

Светлана Ангелова от ГЕРБ му отвърна: "Слушали сме го това и други години", но го попита "Вие казахте, че ако през следващата година не се съобразим с вашето решение за преизчисляване на пенсиите, то след време това ще струва скъпо. А сега - евтино ли ще е преизчисляването на пенсиите?".

В този ред на мисли се включи Павел Шопов от "Атака". Той посочи, че неговата група е силно разколебана, тъй като увеличението на пенсиите и през третата година управление не е изпълнено.

"Този бюджет е монетарен, под влияние на онова, което диктува МВФ. Което е аномалия - страна от ЕС да продължава да бъде във валутен борд. Но, по думите, има "толеранси и възможности това с мизерните пенсии на българските граждани да се промени".

Адемов обясни как могат да се увеличат пенсиите

Пенсиите могат да се увеличат чрез високи нива на заетост, високи заплати и високи доходи. Това каза народният представител от ПГ на ДП...

"Ние говорим за коренно вдигане на пенсиите и доходите. Това не се позволява от МВФ. Но ние трябва да имаме волята и да кажем това да се състои. Ще посоча - един резерв - Сребърния фонд, в който има милиарди левове и никой не знае в какъв размер е в момента, а той е специално за пенсиите".

Хасан Адемов, председател на Комисията по социална политика от квотата на ДПС, разкритикува също бюджета.

"Това е един спокоен и лесно изпълним бюджет, но не решава нито един от наболелите проблеми в системата за осигуряване. Всички фондове продължават да са в основи на дефицит. Ножицата между старите и новите пенсии продължава да се разтваря и няма политики, които да я стеснят. Не са видими резултатите от реформата, приета през 2015 г".

Думата взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, като посочи, че почти всички български пенсионери днес живеят трудно с размера на пенсиите.

"В парадоксалната ситуация сме, правителството да определи праг на бедност от 363 лв. за догодина и минимална пенсия от 234 лв. Замислете се какво означава това. Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лв., но за пенсионеритете са 234 лв.

БСП: Бюджетът на ДОО отхвърля възможността за социално развитие

„Бюджетът на ДОО за 2020 г. и липсата на съществени промени не отговарят на очакванията на обществото за справедливост в осигуряв...

Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии.

В заключение Нинова добави, че БСП ще внесе между първо и второ четене аргументирано и финансово обосновано, както и морално и справедливо изговорено.

Възрастните хора имат нужда от актуализация на пенсиите сега, настоя Корнелия Нинова, според която е наложително те да се преизчислят. Соцводачът подхвана темата и за Сребърния фонд. За десет години в него са влезли 500 милиона лева. При създаването му през 2007 е трябвало да има днес 10 милиона лева. Излишъкът пък премиерът Бойко Борисов раздал през джипа, а не го внася в Сребърния фонд. Защо парите от концесията на летище "София" не отиват в Сребърния фонд, пита червеният лидер. Не всичко е въпрос на сметки, а е въпрос и на справедливост, по мнението й. Справедливо било да се реши въпросът с пенсиите на възрастните хора.

Едно било желанията, но друго възможностите на държавата, според Светлана Ангелова от ГЕРБ. Няма как всички пенсионери да получават еднакви пенсии, каза тя. Вие сте царе на дефицитите и фалитите, атакува тя. Обяснете къде са парите в Сребърния фонд, попита соцлидерът. Започнете да спазвате законите на България, отвърна Нинова.

ВМРО предлага минималната пенсия да стане 250 лева. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се зачуди колко от депутатите имат памет и съвест. Именно патриотите настоявали за ръст на минималната пенсия през 2017. Тогава левите не ги подкрепили. Затова той не приема думите на левите, ще имали последователна политика. Симеонов каза, че предстои коалиционен съвет ГЕРБ-ОП за намиране на решение за ръст на пенсиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика