Депутатите одобриха създаването на държавни бензиностанции на първо четене

2456
Депутатите одобриха създаването на държавни бензиностанции на първо четене
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене създаването на държавни бензиностанции като одобри промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

На първо време ще бъде създадена на държавна петролна компания, която ще съхранява петролни запаси и ще може да създаде търговско дружество, чрез което да изгради бензиностанции и да предоставя данъчни складове за горива.

Зелена светлина за държавните бензиностанции и от бюджетната комисия

С 6 гласа „против“ и 14 „за“ парламентарната бюджетна комисия даде зелена светлина на държавните бензиностанции...

Засега се предвижда създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост – държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, надяват се вносителите

Предложението беше прието с почти пълно единодушие със 143 гласа "за", само един „против“ и четирима „въздържали се“.

Както и на комисия възражение имаше от червения депутат Румен Гечев, който определи решението като "празен чек" и разкритикува и разкритикува за липсата на икономическа обосновка в представянето на законопроекта.

Разисквания

Симеонов: Държавата най-после започна война с олигарсите

След 30 години държавата най-после започна истинска война срещу олигарсите. Знакови имена, които минаваха безметежно като цепелини през...

Основната опозиция от БСП подкрепи закона и създаването държавните бензиностанции. Мотивите на левицата изказа председателят на икономическата комисия Петър Кънев.

„Предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на КЗП. Дебатите в групата бяха сериозни, но те бяха такива и в комисията. В групата ние си припомнихме, че това е едно от нещата в нашата платформа през 2015 г. Така че поздравявам вносителите, че така използват нашето ноу- хау.

Истината е, че след пандемията, дебатът в ЕС и в света за ролята на държавата в овладяването на такива критични ситуации е много голяма“, посочи Кънев. Той заяви, че държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частният.

Петър Кънев смята, че на комисията е изнуден министърът на икономиката държавното предприятие да влезе в забранителния списък за приватизация. Според него независимо кой е на власт опозицията трябва да има контрол върху държавните дружества.

Предложението за държавни бензиностанции е добро, ако ще се отрази на благосъстоянието на българите, включи се социалистът Красимир Янков по време на обсъждането на първо четене на закона за държавните бензиностанции.

Теменужка Петкова: Не можем да гарантираме по-ниски цени на бензина с държавна компания

Не виждам нищо лошо в това да има Държавна петролна компания и държавни бензиностанции. Не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ...

Трябва да приветстваме добрите намерения, друг въпрос е какво ще бъде изпълнението, подчерта той. Червеният депутат се съмнява, че ще има добро изпълнение на идеите, заложени в закона. Той се съмнява, че ще се спрат свръхпечалбите в сектора.

Управлението не търси диалог и съгласие, според него. Как да приемем еднолично волята на някого, когато имаме много въпроси, изтъкна Янков.

Таско Ерменков от БСП даже изброи няколко области, в които трябва да има повече държава - лекарства, селско стопанство и производства.

В отговор на критики на БСП, че няма числа и анализи, икономическият министър Емил Караниколов каза, че тепърва ще се работи анализ за създаването на сто или сто и една бензиностанции, които ще показват как се формира цената на горивата в България.

Партия "Воля" също стои зад закона. Дори тяхна била идеята, стана ясно от коментара на Боряна Георгиева.

Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, коя...

Предложението се хареса и на депутата от "Атака" Павел Шопов. "Да, ще има борба с безспорния картел, да ще бъдат регулирани цените, ще се регулират и временните запаси. Всичко това е вярно", заяви от парламентарната трибуна той.

"Но това, което искаме да направим днес ще надхвърли всички тези задачи. Това ще е най-важното, което ще направим през този мандат. Либералните икономисти забравиха, че печелившите фирми за гориво са държавни и носят печалби за съответните си страни", допълни Шопов.

Припомняме, на 15 май изникна идеята на финансовото министерство държавата да има свои бензиностанции.

Според Българската петролна и газова асоциация държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика