Депутатите определиха субсидиите за общините от догодина

2777
Депутатите определиха субсидиите за общините от догодина
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за 2020 г..

Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене.

БСП предложи част от данъците да остават в общините

Внесохме предложение в НС част от данъците да остават в общините. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова след провеждането на ...

Общата субсидия за делегираните от държавата дейност и е 3, 653 млрд. лв. Трансферите за местни дейности, в това число обща изравнителна субсидия е 307 млн. лв. и трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища е 43, 2 млн. лв.

Целевата субсидия за капиталови разходи на общините е 199 млн. лн.

Предвидените средства за Столична община за 2020 г. са 556, 103 млн. лв. 175, 982 млн. лв. са парите за община Пловдив. Бюджетът на Община Бургас възлиза на 119, 3 млн. лв.

Обсъждания

"Българските общини са поставени в незавидно положение. Всяка година говорим за децентрализация, която остава само на хартия. Всяка година говорим за необходимостта да бъдат осигурени повече средства за общините, но това не се случва." Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България" Надя Клисурска. Депутатът от левицата подчерта, че БСП са направили предложение т.н. фискална децентрализация да се реализира - 1/5 от данък общ доход да остава в общините, както и 1/10 от ДДС. „Надявам се това наше предложение да бъде разумно обсъдено и прието от ваша страна", призова Клисурска.

НПО посочи кои са най-задлъжнелите общини в България

Задлъжнялостта е проблем във всички общини, но най-трудно погасява своите задължения Кърджали, докато Смолян пък е рекордьор по дългове...

Друг депутат от левицата Крум Зарков поиска допълнително финансиране за Русе и областта. „Нашите предложения касаят Русе и областта. За Русе е абсолютно необходимо да бъдат отпуснати допълнителни 4 млн. 500 хил.лв.

Като народни представители от града на всяка наша приемна хората се оплакват от състоянието на пътната мрежа и особено на междублоковите улици, чиито ремонт се отлага с десетилетия. Малките улици остават забравени. За тях няма европроекти".

Той заяви,че предвидената сума от 1млн. 649 хил. лв за подръжка на уличната инфраструктура е пренебрежително малка и предлага да бъде увеличена с 4 млн. лв. „Други 500 хиляди лв. са необходими за изграждане на уличен канал в кв. „Веждата". Неприемливо е през 2019г. хората да са принудени да извеждат отпадните си води на уличното платно", допълни той.

Зарков поиска да се отпусне допълнително финансиране и за други общини в областта. Средствата са необходими за поддръжката на читалища и обучителен център за преквалификация на кадри в община Ценово.

"Непрекъснато говорим за обезлюдяване на региони и се чудим как да задържим хората там, но ако не направим необходимото, това няма как да се случи и остават само празни обещания. Това са разходи, които не биват да бъдат спестявани, тъй като се отразяват директно на живота на хората", завърши Зарков.

София с най-много дългове сред общините у нас

София е рекордьор по натрупани дългове сред общините у нас. На столицата се падат 52% от общия дълг на местните администрациите у нас, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика