Депутатите приеха идеите на "Възраждане" за разследване на главния прокурор

9262
Депутатите приеха идеите на "Възраждане" за разследване на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт, предложени от "Възраждане", които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор. След бурни дебати текстовете бяха приети със 117 гласа "за", 20 "против" и 48 "въздържал се".

Срещу законопроекта гласуваха депутати от "Демократична България" и четирима от "Продължаваме промяната", като останалите от групата им се въздържаха. "Въздържал се" гласуваха и депутатите на "Български възход". Впечатление направи, че бившият вътрешен министър от кабинета "Петков" Бойко Рашков подкрепи идеите на "Възраждане".

Промените предвиждат главният прокурор да се разследва от ръководителят на Националната следствена служба, която вече ще бъде независим орган, а не част от структурата на обвинението. Според предложенията, шефът на следствието ще става ад хок прокурор в случаите, в които има сигнали срещу главния прокурор. Предвижда се и механизъм за временно отстраняване от длъжност на обвинител номер едно докато тече разследване срещу него. Още: САЩ обявиха, че подкрепят закона за разследване на главния прокурор

Бившият ръководител на следствието Бойко Рашков заяви от трибуната, че независимо от мнението на своята парламентарна група ПП, ще подкрепи промените на "Възраждане" с аргумента, че независимостта на Националната следствена служба трябва да бъде възстановена.

"Аз ще подкрепя връщането на независимостта на следствието", каза той и подчерта, че не е ефективно следователите да бъдат подчинени на прокурорите и даде за пример как в момента дори следовател да намери грешки в разследването, прокурорът не се съобразява с мнението му.

"Аз съм работил с двама главни прокурори, като директор на НСлС, дори и промени в Конституцията, ако трябва, но да се върне мястото й на независим орган", заяви Рашков и посочи, че в момента следователи и прокурори са едно цяло структурно. "Един следовател, назначен от прокурорската квота, няма как да разследва прокуратурата", категоричен беше Рашков. Венецианската комисия одобри механизма за разследване на главния прокурор

Етичен кодекс

Депутатите приеха и предложението на Министерския съвет за поправки в Закона за съдебната власт със 166 гласа "за", без против и с 28 "въздържал се". Той е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост и с него се урежда правомощието на съдийската и на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии и съответно прокурори и следователи.

Предвижда се и правилата за етично поведение да бъдат гласувани от пленума на ВСС в едномесечен срок след влизането на закона в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика