Депутатите се изплашиха, протестният вот няма да оставя празни места в НС

3577
Депутатите се изплашиха, протестният вот няма да оставя празни места в НС
Снимка: БГНЕС

Вотът, даден за квадратчето "Не подкрепям никого" по време на парламентарни избори, няма да намалява броя на депутатите в Народното събрание. Това решиха народните представители от правната комисия, след като отхвърлиха предложението на Петър Славов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ).

Според вносителите не е коректно протестните гласове да бъдат преразпределяни от партиите при изчисляването на мандатите на народните представители. Вместо това, те предложиха броят мандати, които печели "Не подкрепям никого" да остане незает.

"Не подкрепям никого" да смъква броя на депутатите, предлагат ГЕРБ и РБ

Народните представители Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ предлагат вотът, даден за новото квадратче "Не под...

По време на дебатите народните представители се притесниха най-много за това дали предложението не е противоконституционно. Припомняме, че чл. 63 от Конституцията гласи: Народното събрание се състои от 240 народни представители.

Самият Славов аргументира идеята си с думите, че подобна практика е била факт в много страни. "С това предложение искаме голяма част от политиците да се замислят. Ние не предлагаме да се намаляват депутатите. Предлагаме "Не подкрепям никого" да е като партия и когато тази партия получи определен брой гласове, те ще остават празни в пленарна зала", обясни предложението си той.

От БСП пък обявиха, че се притесняват за кворума в парламента, ако се случи, че повече от 50% от гласовете са за квадратчето. "Ако сме я докарали дотам, че 50% от гласовете да са за "Не подкрепям никого", докъде сме я докарали", отговори им реформаторът.

В края на дебатите Емил Димитров-Ревизоро заяви шеговито: "Можем да променим и Конституцията, но нека не е този път".

След 4 часа спорове НС пусна на първо четене промените в Изборния кодекс

След дебати, продължили над 4 часа, Народното събрание пусна на първо четене поредните корекции в Изборния кодекс, като приеха 3 от общ...

На второ четене в комисията беше прието и гласовете за новото квадратче да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и кметски. Протестният вот няма да се включва при определяне на крайния резултат на пропорционални избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. Мотивът, лансиран от депутатите от Реформаторския блок, е да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии в парламента.

По-рано по време на заседанието депутатите отхвърлиха и възможността в изборните секции в чужбина да се поставя втора урна за гласуване. Отпадна и таванът за броя на секции в страните от Европейския съюз. 

Предложението за втора урна в секциите в чужбина беше на ГЕРБ, като те го аргументираха с улесняване на гласуването в САЩ, Канада и Турция, където таванът за разкриване на секции остава. Изненадващо днес обаче депутатите от партията гласуваха "въздържал се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика