Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета

1251
Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 3 април, предаде БГНЕС.

В дневния ред на заседанието са решение за работата на Народното събрание по време на извънредното положение, проект на решение за удължаване на срока на обявеното извънредно положение.

Дефицит от 2,9% от БВП предлага правителството в актуализирания бюджет

Министерският съвет прие актуализация на бюджета на видеоконферентно заседание късно тази вечер, за да осъществи мярката 60/40, която п...

Депутатите ще гледат на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Очаква се да бъдат гласувани на първо четене и проекти за промени в Закона за енергетиката и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

По-рано законопроектите, включени в дневния ред, ще бъдат обсъдени от парламентарните комисии.

Три комисии ще заседават в петък – бюджетна, правна и енергийна.

Бюджетната комисия ще разгледа Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Депутатите от енергийната комисия ще обсъдят и гласуват законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Правната комисия ще обсъди и ще гласува на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

"От фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на тази извънредна ситуация". Това се казва в публикуваните мотиви на кабинета за актуализацията на държавния бюджет.

Намираме се в ”бедствено”, а не ”извънредно положение”, смята Румяна Ченалова

Намираме се в ”бедствено, а не ”извънредно положение”. Вярно е, че Конституцията използва израза ”положение на ...

„България като отворена икономика не може да остане изолирана от протичащите процеси в основните икономики на еврозоната, които формират значителна част от стокообмена и износа на страната. При настоящата безпрецедентна ситуация, при която много от държавите в света се борят с всички налични ресурси за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, измеренията на кризата за световната и в частност за европейската икономика все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани”, се посочва в мотивите.

Всички сценарии, дори и тези с по-кратко и по-слабо забавяне на икономическата активност в България, очертават сериозно влошаване на параметрите по приходите и по разходите в годишен план, което се отразява във влошаване на бюджетното салдо спрямо заложената цел в разчетите към ЗДБРБ за 2020 г.

Очаква се, че извънредните мерки ще имат по-дълъг период на действие и ще окажат съществено влияние върху икономическата активност през второто и от части третото тримесечие на 2020 г.

Очаква се спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година. Направена хипотеза, че около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 процентни пункта спрямо 2019 г. до 6,2%.

В предложения проект на актуализация се променят параметрите при основните данъци и приходите от социално-осигурителни вноски, като влошаването на приходите е в общ размер на около 2,44 млрд. лв. От страна на разходите се предлага увеличение на разходите по бюджета на ДОО (Фонд „Безработица“) с 1 млрд. лв., както и на лихвените разходи по държавния бюджет в размер на 70 млн. лв.

"Политически зоопарк": Ако не ни убие коронавирусът, извънредното положение ще го направи

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. По-късно и премиерът Бо...

Предлагат се и мерки за ограничаване на разходите по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, с оглед осигуряването на ресурс за финансиране на приоритетни разходи в ситуацията на извънредно положение в страната.

От мотивите към законопроекта става ясно, че износът на услуги, към които спада туризмът и транспорта, ще се срине с близо 26%. Износът на стоки и услуги общо ще спадне с повече от 16 на сто. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем. Предвижда се спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради Covid-19, става ясно от мотивите към законопроекта. Очаква се храните да поскъпнат с около 4 на сто. Дефицитът по консолидираната фискална програма ще бъде три на сто, а максималният нов дълг за годината - 10 милиарда лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика