Депутатите удариха по ЧСИ-тата, но "вечните длъжници" си остават

18224
Депутатите удариха по ЧСИ-тата, но "вечните длъжници" си остават
Снимка: БГНЕС

Повече граждански дела да стигат до третата съдебна инстанция, промени в призоваването на длъжниците и таксите по изпълнението. Това са само част от промените, които Народното събрание прие на второ четене при разглежда не на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Припомняме, че вчера (17 октомври) депутатите заседаваха извънредно, за да приемат всички предложения, записани в четири отделни законопроекта (на ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти и "Воля"), които бяха обединени. Любопитно е да се отбележи, че законопроектът на социалистите е писан от омбудсмана Мая Манолова.

Съдии, адвокати и представители на институциите обсъждат правните проблеми в ГПК

Народното събрание ще бъде домакин на двудневна научно-практическа конференция на тема „Правни проблеми по прилагането на Граждан...

Една от основните идеи обаче на Манолова - тази за отпадането на т.нар. "вечни длъжници", като се въведе 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физически лица, не беше приета още в правна комисия, което се повтори и днес (18 октомври). Предложението беше отхвърлено с гласовете на 114 от народните представители.

Даниел Кирилов от ГЕРБ, който оглавява комисията, обясни, че тази идея не намерила подкрепата сред съдебната практика и учените. По думите му 10 години е кратък срок и така длъжникът ще бъде изкушен да укрива дългове продължително време. Кирилов обясни, че и в момента в ГПК има възможност длъжникът да бъде разтоварен, ако се чувства притиснат и това може да се развие. По думите му и сега един длъжник може да отиде при районния съдия и да декларира и обяви цялото си имущество. "За съжаление свръхдлъжници ми пишат от Лондон и ми държат сметка защо този закон не се приема", обясни Кирилов.

От БСП пък обясниха, че това е неуспешен опит да се реши проблема с "вечния длъжник", защото повече дългове към банки са обезпечени или чрез залог, или чрез ипотека, или пък чрез поръчители. Според "червените" решението се крие в приемане на закон за частния фалит.

Депутатите обаче приеха текстовете в ГПК дълговете вече да се събират по-справедливо и да няма случаи при дълг от 20 лева да се плащат 520 - заради натрупване на такси и лихви.

Ако ти продадат на безценица жилището заради дълг, ще можеш да заведеш дело

Всеки, който е загубил жилището си на цена поне два пъти по-ниска от пазарната – заради принудителна продажба, с която се изчиств...

Депутатите решиха и да разширят обхвата на делата, които ще стигат до последна инстанция - Върховния касационен съд (ВКС). До него ще стигат казуси, които са решени в противоречие с актовете на Конституционния съд или на Съда на ЕС в Люксембург, както и такива, които са в разрез с тълкувателните решения и постановления на ВКС и на някогашния Върховен съд.

До трета инстанция ще се допускат и решенията на по-долния съд при вероятна нищожност или недопустимост, както и при очевидна неправилност. В този обхват има възможност да попаднат повече дела. Сред тях са и такива, при които дълговете на граждани се събират от частни съдебни изпълнители.

"Трябва да се коригира филтърът, защото е важно да се върне доверието в правосъдието, а хората вярват на Върховния съд", аргументира вчера промените председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

От БСП се въздържах,а като според тях се бърза много с такава важна промяна. 

Народното събрание прие окончателно и повече изисквания към призоваването на длъжниците. До залепване на уведомления по вратите и пощенските кутии ще се стига само когато длъжникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес в продължение на един месец. Това ще се констатира пък с най-малко три посещения на адреса с интервал от поне 1 седмица между тях. Освен това поне едно от посещенията трябва да е в неприсъствен ден. Изискването няма да се прилага, ако връчителят на призовката има информация от управителя на етажната собственост, от кмета или по друг начин, че длъжникът не живее на този адрес, а в чужбина например.

Единодушие в парламента за премахването на "вечните длъжници"

Народното събрание прие единодушно на първо четене отпадане на 10-годишната абсолютна погасителна давност. Това стана по време на разгл...

Депутатите гласуваха също, че сроковете по ГПК спират да текат през дните на официалните празници, както и по време на съдебната ваканция, с изключение на спешните срокове по дела за арести, домашно насилие и други.

Намалени бяха и някои такси. Като например в случай на предявени с една молба искове в защита на един интерес ще се събира една държавна такса, независимо от броя на ответниците. Освен това бе определен максимален сбор от всички такси по изпълнението, които са за сметка на длъжника в едно изпълнително производство.

Когато е достигнат общият сбор от таксите и взискателят поиска нови изпълнителни действия, те са за негова сметка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика