Депутатите умуват как да комбинират машинното и ръчното гласуване

2041
Депутатите умуват как да комбинират машинното и ръчното гласуване
Снимка: БГНЕС

След директивата на премиера Бойко Борисов от тези дни на следващите избори да се гласува машинно, днес спешно се събра работната група за промени в Изборния кодекс. Тя включва представители на всички парламентарни групи, целта й е да се променят изборните правила още тази година, а навреме, не в последния момент догодина преди вота. Групата се събра на първото си заседание миналата седмица, а днес трябваше да обсъжда само избирателните списъци.

Заради шума в медиите от близките дни обаче премиерът спеши депутатите от ГЕРБ и в дневния ред влиза и машинното гласуване. Поради разнопосочните мнения по темата и рисковете от това, че в България почти липсват подобни практики, ще се търси комбиниран вариант: Ще се гласува машинно, с възможност при технически проблеми изборният процес да продължи, без да се компрометира. Това съобщиха за Actualno.com отлично информирани източници. В днешното заседание участват експерти от Информационно обслужване, ГРАО, ЦИК и спортния тотализатор именно заради бъдещото машинно гласуване. Припомняме, че то влезе като тема спешно по лично предложение на председателката на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ, след като на последното си заседание правителството реши да започне процедура с ЦИК за купуването на 15 000 машини за гласуване. Тогава именно правителството настоя за пълна отмяна на хартиените бюлетини, а вицепремиерът Томислав Дончев поиска от депутатите бързо решение какви точно да са машините. От квотата на ГЕРБ участва и председателят на Обществения съвет на ЦИК Стефан Манов. Той е и представител на българските избиратели в чужбина.

Дончев смята, че и с машини ще има купен вот, Нинова, че ГЕРБ не може да се справи

Машинният вот не панацея и не може да реши всички проблеми. Натиск и купен вот ще да има дори и с машинно гласуване. Това заяви вицепр...

Коалиционният партньор “Обединени патриоти” обаче държи да останат и хартиените бюлетини и е твърдо против машинното гласуване. Именно затова прогнозите са, че депутатите ще предпочетат на първо време комбиниран вариант с превес на машинния вот.

Идеята да се консултират с експерти от тотото е на депутатите от ДПС. Ще им искат съвети как работи софтуерът им за проверка на залозите и може ли бюлетините да се обработват с машини, така както се прави с фишовете от тотото.

Напомняме, че ДПС държат машинният вот да остане, но с добавка - в секциите под 300 души да се гласува с хартиени бюлетини, които се броят с машини.Ето защо в пленарната зала при гласуването е твърде вероятно да надделе комбинирания вариант. Секциите с под 300 души са почти 1/4 в страната, повечето от които дават ключови за ДПС мандати.

Припомняме още, че миналата година машинно се гласуваше само в 3000 секции. ДПС преди евровота настояваше за машинно гласуване в цялата страна.

Радев изрази съгласие с Борисов - за машинното гласуване

Въпросът за машинното гласуване го поставих отдавна. И аз много ясно на срещите, които инициирах, обявих, че ако искаме да имаме машинн...

От “Воля” искат резултатите от машините да се сравняват с резултатите от хартиени разписки, които те да дават на избирателя. А тези разписки да се събират в урна. Това обясни преди време Веселин Марешки пред медиите.

Относно избилателните списъци депутатите обсъждат и предложение на БСП за активна регистрация на избирателите - в списъците да присъстват само хора, гласували на предните избори. Това обаче отново не изключва в изборния ден да се дописват избиратели с редовни документи.

От ГЕРБ обаче не са склонни да приемат, защото според тях активното гласуване има опасност много от българите в чужбина да се изключат от списъците. Да не гласуват на парламентарните избори например, а после да се завърнат у нас за президентските. Така ще се окажат извадени от списъците и следва много хора да бъдат дописани.

Депутатите умуват днес и с какви машини да се гласува. За последните евроизбори са били необходими 3300 машини за 3 хиляди секции, със заложен 10% резерв. Заради съмнения за манипулации оперативно решение на ЦИК забрани подмяната на машини в хода на процедурата, което е довело до спиране на машини в 12-13 секции и изборите там не са могли да продължат с машини. Това напомни днес пред БНР Веселин Тодоров, управител на фирмата, осигурявала досега машинното гласуване.

Борисов: Ние сме "за" машинното гласуване, включваме се в общия хор на подкрепящите

"Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите.Отпускаме средства за машинно гласу...

"Ако тръжната процедура започне през пролетта, ще има достатъчно време от необходимите няколко месеца за производство, последвано от три месеца за доставка, инсталиране и обучение", смята той. „От технологична гледна много навременно е повдигането на въпроса от страна на премиера и правителството“, коментира той. "Ако гледаме дългосрочно на освобождаването от хартиените бюлетини, за всички е по-изгодно машините за гласуване да бъдат купени, а не наемани", каза още Тодоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика