Депутатите задължиха МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти

2760
Депутатите задължиха МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти
Снимка: БГНЕС

Народното събрание задължи Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. "За" гласуваха 177 депутати, "Против" - 0, "Въздържали се" - 0. Това стана след заседание на председателите на парламентарните групи по предложение на БСП.

Парламентът също така задължи правителството да внесе в Народното събрание общо решение по въросите за миграцията и в срок до 30 септември кабинетът да представи пред депутатите предложение за реформа на Дъблинската система за прием на бежанци. ​

Борисов упрекна БАБХ и заръча да се обяснява за животните "ден и нощ"

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза премиерът Бойко Борис...

Разискванията по мигрантската тема

Към днешна дата България е единствената държава в ЕС, която се е справила с миграните, и е давана за пример. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в разискването на въпросите за миграцията по искане на БСП.

Факт е, че държавата като такава с всичките свои промени на закона, за да може армия, граничари, допълнителни сили, 320 млн. лв. за осигуряване на границата, споразумението за Турция, когато никой не искаше да си говори с тях, ние успяхме да ги докараме да си говорим с тях, коментира Борисов.

Колкото и да се правят на герои много хора, като дойдат десетки хиляди, включително и на предпазното съоръжение, ще го съборят. Кой ще даде заповед да се стрелят и да се бият, няма такъв! Директно отива в Хага, категоричен беше премиерът Борисов.

Много мощна хибридна атака, ако си спомняте, даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, хванаха я медиите канлерката (германският канцлер Ангела Меркел - бел. ред.), и тя каза: "Трябва да ви спасим, елате!", припомни началото на бежанската криза Бойко Борисов от негова гледна точка, с внушение в негативна светлина за бягащите от войната в Сирия хора.

Нинова: Управляващите изолираха президента по време на председателството

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството, че е изолирало президента по време на европредседателството. "Изолирахте президе...

"Няма нищо лошо парламентът да вземе решение правителството да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти. След консултации с председателя на Парламентарната група бихме могли да се опитаме да променим решението си", обясни премиерът. "Склонен съм, ще искам 1-2 минути почивка, ще говоря с партията си, все пак съм председател на ГЕРБ", коментира Бойко Борисов. "Към момента нито сме подписвали, нито сме поемали ангажимент за приемане на мигранти", посочи премиерът.

Дебатът

Предизвикахме този дебат, защото мигрантският въпрос стои с пълна сила в Европа и България и е риск за бъдещето на Европа, както, разбира се, е важен за националната сигурност на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ грешките се повтарят и като че ли се задълбочават в момента по отношение на мигрантската криза.

Време е да поговорим сериозно по тази тема и да вземем сериозни решения. Имаме две предложения. В резултат на липсата на ясните решения на държавните органи и институции, в България се ширят всякакви страхове и манипулации, каза Нинова. Или нашето предложение - държавните институции взимат решения, или реакцията на ГЕРБ - за тези внушения са виновни президентът и лидерът на опозицията, коментира още Нинова.

Предлагаме решение на българския парламент: възлагане на решение на Министерски съвет срещу обратното приемане на мигранти. Второ, в срок до 30 септември Министерски съвет да предложи предложения за промяна на Дъблинското споразумение, стана ясно още от думите на Нинова. Тя още веднъж призова българското правителство да не подписва двустранно споразумение за връщане на мигранти.

Борисов в НС: Резултатите от европредседателството не са политически PR

Постигнатите резултати по време на председателство не са политически PR, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа. Тов...

"Г-жо Нинова, защо винаги цитирате това, което прави правителството ни за миграцията, а не казвате какво направи вашето правителство?" Това каза и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в разискването на въпросите за миграцията. "Страховете, с които се заигравахте в президентската кампания, бяха решения, взети от кабинета "Орешарски", коментира Цветанов. "От 2013 година ситуацията стана много тежка, през втората половина България беше една от засегнатите страни. Тогава страната ни не беше готова, всички бяхме свидетели как влизаха бежанци", припомни Цветанов.

"Имаше пълен хаос, неразбиране как проблемите да бъдат решени. Тогава като опозиция алармирахме и дадохме препоръки", обясни той. "Силата на управлението днес и на Министерски съвет, под ръководството на Бойко Борисов, е в това, че когато има добри неща, които са възприети, те биват продължени", посочи още Цветан Цветанов.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов призова парламентарните групи да приемат общо решение за миграцията. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 5-минутна почивка. Председателите на парламентарните групи обсъдиха предложението на министър-председателя.

Предложените решения бяха две - на ГЕРБ и БСП. От ГЕРБ предлагаха депутатите да подкрепят позицията на Министерски съвет по въпросите за миграцията. От опозицията настояваха парламентът да възложи на правителството да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС.

Мигранти: Българските граничари ни набиха, ограбиха и ни върнаха обратно

37 нелегални мигранти от Сирия и Ирак, които се били върнати принудително от България в Турция, заявиха, че служителите на Гранична пол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика