Диалогът между ИТН и ДБ бил конструктивен, Тошко Йорданов мълчи за ДПС

7427
Диалогът между ИТН и ДБ бил конструктивен, Тошко Йорданов мълчи за ДПС
Снимка: БГНЕС

Кабинети се редят, когато се прави сериозно месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време и няма да стане за една среща. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като заедно с „Има такъв народ“ обсъдиха евентуална подкрепа за съставянето на кабинет.

Двете партии провели конструктивен диалог по време на разговорите, като обсъдили политиките в областта на финансите, здравеопазването, икономиката, образованието, социалната политика, електронно управление, енергетика, климата, с плана за възстановяване и развитие. Космическата политика не била обсъждана.

ИТН и ДБ се надяват да дадат добър знак за изчегъртването на ГЕРБ, което е задача №1

Трябва да дадем добър знак, тъй като изчегъртването на ГЕРБ е задача номер едно. Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ ...

По думите му в рамките на една среща от един час не всичко можело да се реши. "Втори кръг на преговори ще има, когато ни поканят, но логиката на втория кръг е да мине първият кръг", анализира Иванов. Той очаква ИТН да поканят „Демократична България“ на втори кръг, след като мине първия.

Сериозността на задачата, която има пред себе си не предполагам в рамките на една среща да бъде изяснено. Няма да има 6 месеца преговори, увери Христо Иванов. Според него щом Тошко Йорданов е обещал до 5 август да има правителство, това било тяхното шоу.

„Рано е за връзване. Лесно се правят коментари, ние сме се ангажирали с ясни линии – писмени, устни и колегите да имат възможност да си проведят разговорите“, настоя Иванов. За това дали има шанс ДБ да стане мандатоносител, Иванов каза, че всичко било възможно.

ИТН ще проведат своя цикъл от разговори и пак ще разговаряме. Естествено, че когато трябва да гласуваме ще преценим всичко заедно – имената в кабинета, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация, каза Иванов, като намекна за втори кръг политически преговори за подкрепа. На този етап това, което за ДБ е важно, че са си поставили едни и същи политически цели – смяна на Иван Гешев, смяна на ВСС, трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и в правосъдието и всички органи и бухалки трябва да бъдат по един умен начин елиминирани.

От важните теми двете партии не са обсъждали имали. За имена в правителството не е ставало дума, като целта на разговорите не са били съставянето на кабинет. Дали щяло да има документ на хартия или на декларация за подкрепа не било обсъждано, защото не е важно. Ние трябва да поемем един кръг ясни ангажименти по политики, за да бъдем сигурни, че гласуваме – те внасят, а ние подкрепяме, е ясно и няма нужда да го обсъждаме, посочи Иванов.

ИТН заговори за общи приоритети с БСП и ДПС

Проведохме доста конструктивен и човешки разговор с президента и неговия екип. По основните приоритети, които ние имаме и които президе...

Той не е коментирал, че ДПС са канени на разговор за съставяне на кабинет. "Ние искаме, ако има правителство, за което даваме подкрепа, да положи усилия да се отдалечи от ДПС", настоя Христо Иванов. Как щяло да се случи, било въпрос на визия на мандатоносителя.

Ние ще стигнем до един ден, в който ще трябва да гласуваме правителство. Ако в този ден някои от елементите, който да ни убеди да гласуваме не е налице ще решим какво да правим, каза Христо Иванов, като допълни, че не са коментирали имена и кандидат за министър-председател.

Иванов отказа да коментира имена в проектокабинета на ИТН, които се въртят в медийното "пространство. „За нас това правителство да бъде правителство на промяната трябва да бъде независимо независимо от ДПС. Колко е възможната степен, е нещо, което ще видим“, подчерта той."

"Най-смисленото и здравословно нещо е да се състави правителство с първия мандат и ние ще положим всички разумни усилия да го направим това, без да правим компромиси с това, което сме обещали на избирателите. Опитваме да дадем своя принос, мандатът е при ИТН и имат инициативата", каза още Христо Иванов.

Тошко Йорданов при президента: Надявам се и останалите партии да действат като Слави

Разбираме, че отговорността е наша като победители. Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я по...

Тошко Йорданов заяви, че основните посоки на двете партии са едни и същи и експертите им трябва да имат конкретни срещи за изчистване по детайлите, тъй като „не са експерти по всичко“. Той отклони всички въпроси за това дали ИТН ще приемат подкрепата на ДПС за съставянето на правителство. Ние провеждаме разговори с останалите партии, излагаме нашите виждания и имаме съвпадания. "Тук не е търсена коалиционна подкрепа и моля да спрете да спекулирате с ДПС", призова Йорданов.

„Ще ви помоля – наистина спекулирате с ДПС, спекулирате демонстративно. Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, което означава в известна степен правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство, престанете да спекулирате с тази тема, просто престанете“, призова Тошко Йорданов медиите.

По думите му, ако БСП, ДПС, Демократична България и Изправи се. БГ. Ние идваме виждат в политиките, които ние смятаме да провеждат виждат себе си – да ни подкрепят. Ако не виждат – няма да ни подкрепят. Това не е коалиционно правителство и спрете да набутвате ДПС или ГЕРБ. Защо не ме питате дали ГЕРБ няма да гласуват, недоумява Тошко Йорданов.

„Ако постигнем обща визия и имаме кабинет може да започнете да броите изчегъртането на ГЕРБ отзад напред като тайминг – от 199, 198, 197 и 0“, отсече Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика