Димитър Стоянов: С датата Радев цели да има време за подготовката на честни избори

2029
Димитър Стоянов: С датата Радев цели да има време за подготовката на честни избори
Снимка: Личен профил във фейсбук

Една от причините датата за парламентарните избори да не са на 28 март е, че тогава се сменя часовото време и може да стане объркване при отварянето на секциите. Това обяви в предаването "Лице в лице“ по БТВ главният секретар на президента Димитър Стоянов.

Според него основна цел на президента е да се осигури достатъчно време за изпълнение и законодателната власт да си свършат добре работата, и да подготвят провеждането на едни честни избори в условията на пандемия. Държавният глава Румен Радев подписа вчера указ, с който определи, че вотът ще се проведе на 4 април. В началото на декември миналата година той каза, че изборите ще са на първата възможна дата – 28 март.

Президентският секретар Димитър Стоянов иска депутатът Лъчезар Иванов да му се извини

В отворено писмо до парламента главният секретар на президента Димитър Стоянов призова народния представител Лъчезар Иванов да представ...

"Не това обаче е основното. Основната цел на президента е да се осигури достатъчно време за изпълнителната и законодателната власт да си свършат достатъчно добре работата и да подготвят провеждането на едни честни избори в условия на пандемия“, уточни Стоянов.

Той напомни, че по време на консултациите с президента председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че за парламента е достатъчна една седмица, за да вземат решения по необходимите закони. На въпроса защо вотът не беше насрочен за май, когато ще е по-топло и прозорците на секциите ще са отворени, главният секретар на президента отговори: "Много е важно да се знае, че това правителство ще остане безконтролно. На 26 март приключва дейността на парламента. Кой ще контролира правителството на г-н Борисов. Абсурдно е това правителство да бъде оставено без контрол от парламента, то и сега този контрол не е кой знае какъв, но все пак“.

По думите му изпълнителната и законодателната власт имат достатъчно време до 4 април да се справят с проблемите, ако имат воля да го направят. Според него те обаче демонстрират в момента управляващите е, че не желаят да се справят с поставените проблеми. Стоянов посочи като един от големите проблеми фактът, че българите в чужбина няма да имат възможност да гласуват в условията на пандемия.

"Проспаха една година за подготовка на изборите в условия на пандемия… На консултациите беше констатирано, че нищо не е направено – нямаме здравен протокол, няма договор за доставка на машините, няма методика за изпитване на машините. Създава се предварително недоверие по отношение и на машинния вот, и на изборния процес“, коментира още главният секретар на държавния глава.

От екипа на Борисов сами оцениха управлението му в икономиката, посочи главният секретар на президента

"Лъчезар Борисов, министър на икономиката: Като макроикономист следя бюджетите за последните 20 години. Бюджетът за 2021 г. е първи ра...

"На 17 януари 2020 г. президентът организира работна среща за промяна в Изборния кодекс, той обсъди с държавни институции, с ГРАО, с НСИ, с партии, с Информационно обслужване, с всички промени в Изборния кодекс, за да се създадат условия за честни избори. За съжаление на тази среща не дойдоха нито ГЕРБ, нито ОП, нито изпълнителната власт. След това проспаха една година по подготовката на изборите в условия на пандемия", отбеляза Стоянов. "Какви бяха мотивите им да се отвори Изборният кодекс август месец. Защо не вкараха промените, които бяха коментирани още тогава", попита Стоянов. "При сегашните консултации беше констатирано, че нищо не е направено и нищо не е променено, няма здравен протокол, няма машини, няма договор за доставка. Няма методика, по която да бъдат изпитвани тези машини", каза още Димитър Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика