Джема Грозданова разказа как се ръководи ГЕРБ и кога Цветанов и Борисов се скарали

30052
Джема Грозданова разказа как се ръководи ГЕРБ и кога Цветанов и Борисов се скарали
Снимка: БГНЕС

Джема Грозданова – бивш депутат от ГЕРБ и председател на комисията по външни работи в парламента, а сега учредител на „Републиканци за България“ – проектът на Цветан Цветанов, разказа пред BTV какви са причините да напусне партията на Бойко Борисов. Няколко ясни свидетелства за начина  на управление на ГЕРБ и на парламентарния живот даде бившият депутат. Грозданова маркира и че разривът между Цветанов и Борисов е настъпил през 2018г., пак поради "натрупване на причини".

"Много са причините, натрупани във времето. Не съм напуснала ГЕРБ, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех, след като реших да напусна ГЕРБ. Хората, които дори малко ме познават, знаят, че съм много търпелив и балансиран човек. Но знаят и, че, когато взема решение, то е необратимо и окончателно.", започна разказа си тя.

Освен, че над 5 г. бях председател на комисията по външна политика - оказа се, че съм най-дълго председателстващият тази комисия и единствената жена на този пост, аз работих 13г. за партия ГЕРБ като председател на десния района в София – Средец, също така от самото начало - 2009г., бях и ръководител на българската делегация в парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Има в тези три направления причини, за които си дадох сметка, че трябва да приключа с тази дейност.

Защо напуснах ГЕРБ?

Едно от разочарованията дошло, когато напуснала "партийната работа" в район Средец през май. При нея отишъл административният секретар на партия ГЕРБ – Цветомир Паунов, „благодарейки ми за работата, всъщност, даде упрек към мен и района, че не даваме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните“. Аз искам да сътруднича с десните, не искам да работя срещу тях, това е една причина, заради която си тръгнах, обясни тя.

Следваща причина – "В моя заден двор на кооперацията, в която живея, се разруши един паметник на културата. 4г. аз се борех срещу това нещо. И всяка година слушах на 17 септември – в деня на София – как трябва да се пази духа на стара София. Аз 4 г. се молех на Столична община да прекрати един незаконен строеж. В крайна сметка всичко това се случи – благодарение на мен. Тук няма как да не кажа, че и г-н Цветанов имаше своята роля, защото срещу строежа имаше 29 жалби. Те обаче нямаха развитие, докато аз не отидох един ден през октомври 2018г. при Цветанов и не му казах, че повече за тази партия аз не мога да работя, защото виждам как тя работи от първо лице."

Третата причина – е това, че, работейки като председател на комисията по външна политика, след като приключи председателството на Съвета на Европейския съюз, темата европейска и външна политика изчезна изцяло от българския парламент. Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца ние, като народни представители, имаме право да чуем какво прави изпълнителната власт в Европейските съвети..."През месец юли, когато аз нямах ясното намерение да си тръгвам, направих събитие за Китай. Дойдоха 5-ма депутати и над 50 гости. Никой не се изказа от депутатите. Какъв е интереса на българските народни представители към тази тема? Темата външна политика имам предвид. Аз не мога сама да направя каквото трябва, за да работя добре.", разказа тя.

Цветан Цветанов порица Бойко Борисов и посочи принципа на властта в България

Успехът е мой, провалът е общ – това е принципът на властта. Това казва лидерът на Евро-атлантическия съвет за сигурност (ЕАЦС) и...

Има няколко "брошки на ревера на партия ГЕРБ, които няма как да бъдат пропуснати" – причини Грозданова да напусне ГЕРБ: Едното, е, че нямахме силата да ратифицираме споразумението с Канада, което всъщност говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно. Другото, не се присъединихме към пакта на миграция за ООН , а е приоритет на ЕК. И третото - Истанбулската конвенция, за която аз съм работил много. По никакъв начин не я свързвам с джендърство, свързвам я с защитата на жените от насилие. Каквато и да е позицията на „Републиканци за България“, аз ще отстоявам своето мнение."

Кариерното развитие на Джема Грозданова в ГЕРБ

Как е стигнала до тук? "С много четене. Аз съм лекар по образование. Лекар по дентална медицина и съм доктор по обществено дентално здраве. Започнах през 2009г. в парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. И по стечение на обстоятелствата тогава станах заместник-председател и влязох в най-високо ниво в тези кръгове в Съвета на Европа...Да, бях два мандата в комисията по здравеопазването, видях, че там няма как да постигна нещо , което искам и знам. Защото такъв беше начинът на работа още от тогава. Всичко, което ние предлагахме като колеги, свързано с медицинската професия и с това, което смятахме, че трябва да бъде подобрено от практическия ни опит, то не се приемаше. Най-добрият ни министър беше първият ни здравен министър, а той беше изгонен затова, че внесе Тамифлу в България (бел.ред. – Божидар Нанев). А Тамифлу-то днес го търсим под дърво и камък и го няма.", каза тя.

Как зъболекар става най-дълго председателстващият външната комисия в парламента?

"Човек, който има желание, мотивация, интелект и смелост може да работи във външната политика, каза тя и отрече да са нужни специфични образование и умения за това. И съм попадала в много ситуации, в които съм защитавала авторитета на България. И никога не съм работила, нито за Цветанов, нито за Борисов. И никой от тях през всичките тези години, не е вдигнал телефона или ми е писал смс, за да ми каже какво да правя, което значи, че съм си вършила работата. И нека не забравяме, че тази комисия е наблюдавана и под контрол. Трябва да знае и език, което е голям плюс за нашата партия, бивша моя партия", коригира се Джема Грозданова. "В тази област има нужда от много практика. И когато, човек е минал, по стечение на обстоятелствата, през нея, смятам, че той може да бъде добър в тази си работа.", подчерта тя.

Не ме интересува, че депутати от ГЕРБ напускат, каза Бойко Борисов

Тези хора, които ме чакаха сега пред студиото, са на временна заетост. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бо...

Това ли е маниера на кариерно развитие в ГЕРБ? Не мисля.

И сега ли е така?, попита водещият. До голяма степен, да. И това кога го разбрахте?, продължи Хекимян. Много рано, но вярвах, че оставайки вътре, ще успея да направя нещо повече. Може ли да се каже, че гласът ви е бил заглушен като депутат? Може да се каже. Тогава не ръководеше ли парламентарната дейност именно Цветан Цветанов? Така е. Но нека да ви попитам нещо, отвърна тя, Сега, когато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре – и в партията, и в парламентарната група? Не са. Това беше начин и маниер на работа, който смятам, че той е осъзнал и сега ще трябва да бъде променен. Маниерът е на Цветанов или на някой друг? Не съм била толкова навътре, за да кажа, на кого е маниера, но нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията.

Обаче, когато през 2018г. е решила да напусне ГЕРБ, именно Цветанов се намесил, за да се спре незаконния строеж в задния й двор. "Това не ви ли притеснява?, попита Хекимян. Разбира се, че ме притеснява. Затова правим така, че да опитаме да работим по друг начин. Каква е гаранцията, че в новата партия няма да се случат по същия начин нещата? До голяма степен гаранцията съм и аз, защото знае, че с мен не се работи по този начин.", заяви Грозданова.

В същото време, малко по-късно в разговора стана ясно друго: Джема Грозданова не е имала чести срещи с Бойко Борисов. Но при една от малкото преди година, му загатнала, че мисли да напусне ГЕРБ. Борисов не се опитал да я спре. Освен това, тогава, преди година, Грозданова искала да заеме конкретна позиция в ЕС. "Преди една година, ако имах подкрепа, бих могла да получа този пост. Нямаше как да остана в ГЕРБ, защото този пост предполага безпартийност. Бих работила за страната си така, както смятам за добре", каза още тя.

"Защо е останала след 2018г.в ГЕРБ? Аз съм благодарна затова, че останах, защото видях разликата, за която ви говоря – между енергията и мотивацията, която имахме за Председателството, и след това. Не съм вярвала, че е възможно да има такава промяна.", коментира още бившият депутат на ГЕРБ.

Журналист посочи как Цветан Цветанов набира последователи

Пътьом да се похваля, че не съм написал и един ред в защита на Горан Благоев, като му спряха предаването. Макар да смятам Кошлуков за н...

2009г. започнах като народен представител. Попаднах в ГЕРБ чрез познанството си с г.н Цветанов, продължи тя. С него се познава от 2005-6 г. "Аз лекувам неговите деца – всичките от детската им възраст. Аз съм детския зъболекар на Цветан Цветанов. Има ли някакъв проблем в това? Това е причината, това е начина.", обясни Грозданова как се влиза в ГЕРБ.

"Не съм лично близка с него. Мога да работя с него и затова сега ще опитам отново да работя с него. Приемам неговите обяснения за това какво се е случило във времето и затова не ми пречи да работим заедно", каза още тя.

А обяснението било такова: „Той (бел.ред. - Цветанов) винаги е бил човекът, който понася негативите в паритята. Смятам, че се случи същото и в момента, в който беше решено, че той трябва да си тръгне. И той всъщност си тръгна много достойно.“

Вие „човек на Цветанов" в ГЕРБ ли сте?, попита Хекимян. "Не, в никакъв случай. Аз не съм чувала това от някой друг, освен от медиите. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ. Това не означава, че сега те ще отидат в новия проект. Не мога да кажа. Тези, които са натрупали недоволство и искат да видят друг начин на работа. Няма кой да вземе някого, ако той не иска. Това, че те е поканил, не значи, че ще отидеш, за този личен избор говорим.", обясни тя процеса на приливане на кадри от едната партия в другата.

"Цветан Цветанов е направил максималното за структурирането на тази партия ГЕРБ. И без структури, както се видя с НДСВ, не стана нищо във времето.", подчерта Грозданова.

Цветан Цветанов: Това, което имаме за последните 10 месеца, е най-големият срив, който ГЕРБ е получавал

„Трябва да има проект, който да защитава евроатлантическите ценности и да не бъде популистки, а с действия и резултати“. То...

Пропастта между Цветанов и Борисов

"Никога не съм била близка и с двамата. Предполагам, че около 2018г. (бел.ред. - в същата година, когато Цветанов решил казуса със строежа в задната градина на Грозданова). Имаше натрупвания на някакви проблеми между тях. Всяко нещо има начало и край.", коментира бившият депутат.

Грозданова каза още, че няма проблем с това, че Цветанов си е купил апартамент в столичния квартал "Изток", което бе и конкретният повод за раздялата му с ГЕРБ.

Опитвал ли се е Цветанов да надделее в ГЕРБ?, попита водещият. "Трудно ми е да кажа, била съм само в парламента, не в изпълнителната власт, за да кажа по какъв начин там се работи". А влияел ли е Цветанов на работата в комисиите и техните решения? "Аз никога не съм се интересувала по какъв начин работят другите комисии. Как се правят промените между първо и второ четене.", каза Грозданова.

Защо ГЕРБ се обърна към СДС за изборите

Партията на Цветан Цветанов няма да е по модела "Борисов"

"Новата политическа партия, която бих изградил, ще бъде на принципа: Не на лидерството!", каза пред БНР бившият втори в ГЕРБ Цветан Цве...

Джема Грозданова разкри, че при кампанията за местните избори в София Малина Едрева е казала, че ГЕРБ има нужда от СДС. Според Грозданова обаче би следвало ГЕРБ да има достатъчен профил на дясна партия, за да има нужда да си пришива СДС.

Борисов трябва да подаде оставка

Парламентът е загубил легитимност и поради тази причина трябва да има оставка на правителство на премиера Бойко Борисов, каза още Грозданова.

Според нея сегашното Народно събрание не може да взима легитимни решения.

Тя категорично заяви, че подкрепя протестите и благодари на хората за смелостта и тяхното присъствие всеки ден по площадите и улиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика