До 5 години затвор грозят Кацаров заради щадящите тестове за COVID-19

12764
До 5 години затвор грозят Кацаров заради щадящите тестове за COVID-19
Снимка: БГНЕС

До 5 години затвор грозят бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, ако бъдат доказани в съда нередности в поръчката на тестове за COVID-19 за ученици. Това става ясно от съобщението на Специализираната прокуратура, която по-рано днес обяви, че е образувала досъдебно производство по случая.

Според обвинението се води разследване по член 282 от Наказателния кодекс, който гласи, че длъжностно лице (каквото е бившият министър, бел.ред.), което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години".

От спецпрокуратурата уточниха днес, че са възложили проверка по случая и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Пред журналисти ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отказа да даде повече подробности, като дори отказа да потвърди, че проверката се води срещу Кацаров.

"Правя уточнението, че е много възможно в хода на самото разследване доказателствата да насочат към друго лице, което носи отговорност. Тогава има механизъм материалите да се изпратят към друга компетентна прокуратура", посочи тя.

Бивш зам.-министър: Процедурата за купуването на тестове за учениците беше опорочена

Процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена. Това твърди бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров....

Маджарова подчерта, че е образувано разследване на база данни за престъпление, но не и за авторство на това престъпление.

Припомняме, че проверката на Антикорупционната комисия стартира в началото на декември миналата година по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бившия заместник на Кацаров - Димитър Петров. По думите му тогава е странно защо тестове, които струват 5-6 лв. в търговската мрежа са поръчани за 8,20 лв. на едро. Снабдяването на училищата с бързи антигенни тестове беше основно условие за връщането на учениците от горните паралелки в класните стаи в началото на декември.

Тогава от комисията съобщиха, че в хода на тяхната проверка са събрани данни "за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците".

"Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", съобщиха в началото на годината от КПКОНПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика