Добрев обяви, че досега не са коментирани имена на министри в новия кабинет

844
Добрев обяви, че досега не са коментирани имена на министри в новия кабинет
Снимка: БГНЕС

Не е коментиран поименен състав на министерски съвет, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Коментираме принципните положения в коалиционното споразумение. Трябва да има правила и система, по която да се взимат решенията. Коалиционното споразумение, въпреки че е кратко, то е съвсем конкретно, отбеляза той.

Въвели сме органът "Политически съвет" с председателите на партиите, които ще вземат решения. Ако бъде отзован министър от Обединени патриоти например, в рамките на определен срок Патриотите номинират министър, който да заеме поста му. Премиерът във всеки един случай може да приеме или откаже дадена номинация. Не е най-важното да определим поименния състав на министерски съвет, най-важното са правилата, категоричен бе Добрев в ефира на БНТ.

По думите му на управляващата коалиция тежи очакването да се изпълнят всички предизборни обещания, дадени на българските граждани. След четвъртък (27.04.2017 г.) ще започне да се избистря поименият състав на министерски съвет, уточни Делян Добрев.

Президентът провежда консултации с ГЕРБ и БСП

На 25 април президентът Румен Радев ще продължи консултациите д парламентарно представените партии и коалиции. Радев ще проведе консул...

Водата с уран в Хасково

Проблемът с урана е буря в чаша вода. Преди години също имаше такова напрежение. Концентрациите в някои от кладенците са със завишени показатели според новите препоръчителни норми на Световната здравна организация. Преекспонирането на проблема до такава степен вреди сериозно на бизнеса в България, отбеляза Добрев.

Българската позиция по делото на ЕК срещу "Газпром"

Запознаха ни със становището, което България ще изпрати на Европейската комисия (ЕК) по делото срещу "Газпром". Става въпрос за клаузи в договорите, а не за нов договор, посочи Добрев. В новия ни договор ние имаме по-ниска цена на договора и договорихме клаузата за реекспорт. Нашата цена е 100% обвързана с петролните деривати. Обвързването на цената на газа с петролните деривати при нисък петрол води до много големи ползи за страната ни. Крайната цена на газа включва освен самия газ, а и пренос до самото населено място и съответното разпределение. Нашата цена е отново 190 долара, дори с увеличението от 10-15% за крайния потребител, стана ясно от думите на Делян Добрев.

Ясни са 7 за новото правителство, дилема колко места се падат на Патриотите

Дали пет министерски кресла или четири – това изглежда една от основните дилеми, които ГЕРБ и „Обединени патриоти” тр...

Когато петролът е скъп, нашият газ ще бъде по-скъп от останалите държави. Но ние не сме ограничени да купуваме газ само от Русия. От средата на миналата година пазарът у нас е либерализиран. Има сключени стотици сделки за внос на газ от Гърция от средата на миналата година до днес - това са тестови сделки с малки количества обикновено от 1000 куб. на ден, което е много малко, тъй като цената в Гърция е по-скъпа. Но когато петролът е скъп, ние имаме алтернатива, както е с Гърция. Всеки би си купувал газ от търговците, които изнасят газ от Гърция.

Когато петролът е много скъп, цената на "Булгаргаз" става висока, но ние имаме алтернативата на спотовите пазари, където цената е по-ниска, уточни още Добрев. При 50% спотов пазар и 50% петролни деривати, цената на газа би станала по-висока, уточни депутатът от ГЕРБ. Въпросът е дали да миксираме цената. Ако алтернативата е да внасяме газ от Гърция, което може да ни донесе достатъчни количества и успеем да се договорим с "Газпром" на принципа вземай и плащай, това ще ни е по-изгодно, смята Делян Добрев.

Actualno.com припомня, че в края на април 2015 г. Европейската комисия официално изпрати уведомление за претенции на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа. "Газпром" е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа.

Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство. България, както и останалите засегнати страни, трябва да изпрати до началото на май становище до ЕК по делото срещу "Газпром".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика