Докато в парламента се карат, Борисов и Горанов на инспекция в Перник

3491
Докато в парламента се карат, Борисов и Горанов на инспекция в Перник
Снимка: БГНЕС

Докато ние чакаме да дойдат в парламента, премиерът и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа, възмути се депутатът от БСП Георги Свиленски.

От левицата поискаха прекъсване на заседанието докато в парламента дойдат министърът на финансите и председателят на Бюджетна комисия, но то бе отхвърлено. Това ядоса Свиленски, който попита управляващите дали знаят, че току що са гласували вот на недоверие към правителството. Той предложи процедура по прегласуване, но и тя не бе доведе до различен резултат.

БСП: Горанов да каже нужна ли е актуализация на бюджета заради промените в ДДС

Министър Горанов да излезе обясни пред парламента има ли нужда от актуализация на бюджета заради намаляването на ДДС на 9% за ресторант...

"Няма премиер, няма министър на финансите, няма председател на Бюджетна комисия, няма заместник-министър на финансите. Няма изказвания от управляващите. Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите?"

Същевременно, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са на инспекция на новите ВиК тръби в Перник. С тях са и кметът на Перник Станислав Владимиров и зам.-министърът Николай Нанков.

Ето и видеото

"Нощният режим на водата в Перник се запазва засега, за да няма щети", обясни Станислав Владимиров. "Много хейт имаше, но, ако някой си мисли, че водата се носи на ръка... Това е уникално съоръжение", отсече Нанков.

"Отстрани като даваш акъл е по-лесно винаги", коментира Борисов. Водачът на джипа е без колан, а цялата компания не носи предпазни маски.

Скараха ли хотелиерите министрите в кабинета?

Скараха ли хотелиерите и ресторантьорите министрите в кабинета "Борисов" 3 заради казуса с намаленото с 9% ДДС. Вчера то беше одобрено ...

През това време в Народното събрание, БСП продължи с критиките си към ГЕРБ за работа на парче. Заместник-председателят на групата БСП Драгомир Стойнев посочи, че левицата иска цялостна данъчно-осигурителна реформа.

Според него позицията на управляващите е много опасна особено в криза.

"Нестабилност, липса на виждане кое е правилно, кое не. Нулево разбиране за това, че промените в данъчната политика могат да са добър инструмент за постигане на стабилност в икономиката и потреблението, но могат много опасно да разбъркат икономическите отношения.

Според него намаляването на данъците на храните и лекарствата трябва да е обвързан с данъка върху доходите на физическите лица.

"Ако имаш диференциран данък върху данъка добавена стойност, то разбира се, че трябва да бъде свързано с диференциран данък върху облагането на доходите на физическите лица. Това се случва в цял свят, това е изцяло европейска практика.

Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене да бъде намалена ставката на Данък добавена стойност(ДДС) от 20 на 9% за ресторантьо...

Обръщам се към гражданите за европейско развитие на България. Ако искаме да направим стабилна реформа, смятам, че моментът да обединим усилия, така че всяка една реформа, която ние предлагаме тук в парламента да има оценка на въздействието, да има нужната експертиза, да не всява хаос, противоречие между отделните сектори, между отделните работодатели, между тези, които са по-близки до властта, други, които са по-далеч от властта, просто да направим една реформа, която да отговаря на очакванията на българските граждани. Не виждам нищо лошо в това и не разбирам тази прибързаност и припряност. Надали точно тази мярка ще подпомогне точно тези сектори", заяви Драгомир Стойнев.

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за данък добавена стойност за намаляване на ставката на различни стоки и услуги.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9 процента. От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв., които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 – лекари, медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление. Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни. Предлага се да могат да се ползват в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ са внесли отделен законопроект за ваучерите за почивка. В него се предлага да се разшири кръгът на лицата, имащи право на туристически талони (ваучери). Освен медицинските специалисти и полицейските служители на първа линия, право да имат и служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори. Предвижда се и възможността от ваучерите да се възползват не само държавните туристически бази, но и всички хотели. Също така се предлага да се намали ставката на ДДС и за туроператорските услуги от 20 на 9 процента.

Защо Горанов не е на гласуването на ДДС, да не е подал оставка, питат от левицата

Депутатите от БСП настояха финансовият министър Владислав Горанов да дойде в парламента, за да присъства на гласуването на падането на ...

От ВМРО също искат намаляване на 9 процента на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги. В техния законопроект обаче се предлага първоначално за период от две години – до 31 декември 2021 г., намалената ставка да бъде в размер на 5 процента с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от COVID-19.

Законопроектът на „БСП за България“ предвижда намаляване на 9 процента на данъка върху добавената стойност за храните, лекарствените продукти, заплащани от НЗОК, и за медицинските изделия. Намалението на данъчната ставка ще направи по-евтини основните хранителни продукти, което ще се отрази благоприятно, особено на хората с ниски доходи, оставяйки им над 1 млрд лв. за потребление. В същото време ще бъде насърчена и българската хранително-вкусова промишленост, посочват от левицата.

От ДПС предлагат да се намали на 9 процента ставката на ДДС на детските храни, предназначени за деца до 3 години, и на детските фармацевтични продукти, включително памперсите. Целта на законопроекта е тези стоки да станат по-достъпни за семействата.

От „Воля“ предлагат данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

От Министерството на финансите посочват, че шестте предложения за намаляване на ДДС, които се обсъждат в Народното събрание, ще намалят приходите в държавния бюджет с 1,763 млрд. лева, което е 16,57 на сто от общите приходи от данъка. Според финансовото министерство, за да се компенсират разходите в бюджета, корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки – на 24 процента. В момента повечето стоки и услуги са със ставка 20 процента ДДС, а с 9 процента са само хотелиерските и сродни на тях услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика