Документи развенчават обяснението на "Артекс" за сделката с Цветанов

20699
Документи развенчават обяснението на "Артекс" за сделката с Цветанов
Снимка: БГНЕС

От неправителствената организация "Антикорупционен фонд" излязоха с още разкрития чрез публикувани документи относно аферата "Апартаментгейт", в основата на която е председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

В основата на новите твърдения стоят публикувани нотариални актове, на база на които "Антикорупционен фонд" всъщност влиза в противоречие с официално обяснение от адвокатите на "Артекс" относно сделката за жилището на Цветанов. "Антикорупционен фонд" посочва, че "в нотариалният акт не е описано състояние на имотите т.е. не е уговорена цена за обзавеждане или по-високо качество или по-висока степен на довършеност на довършителни работи на имотите на ул. „Елемаг“ (прехвърлени от Цветанови на „Артекс“), в сравнение с имотите на ул. „Латинка“ (придобити от Цветанови)". Същевременно адвокатите на "Артекс" от "Пенков, Марков и партньори" публикуваха становище, в което се казва: "Апартаментът на ул. „Латинка“ е новопостроен, докато получените в замяна два по-малки апартамента са с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена. Горните ценообразуващи фактори (локация на обектите, степен на завършеност и подобрения) обосновават равностойността на обектите, предмет на замяна, поради което предвиденото изравнително плащане отчита единствено разликата в квадратурата на заменените обекти (около 40 кв. м. – по около 1280 евро на кв. м., което с оглед предмета и спецификата на сделката се явява доплащане на пазарно ниво)".

Караянчева: До момента няма решение Цветанов да напусне парламента

Усилено навлизаме в предизборна кампания и това показват компроматите, които излизат точно сега. Защо точно сега излизат неща, които са...

Според неправителствената организация "по-евтините“ имоти на Цветанов т.е. двата му апартамента, които дава за новия на "Артекс", са заменени на данъчна оценка (287 438,80 лв.) и веднага след това са продадени на почти двойна цена (470 000 лв). Тази цена е с 183 000 лв. над данъчната оценка. Ако на датата на продажбата по-евтините имоти (с обща жилищна площ 192,76 кв.м. в сграда по-старо строителство + 2 паркоместа в двора към сградата, с обща площ 33,32 кв. м.) са стрували поне двойно на данъчната оценка, каква е била реалната цена на по-скъпите имоти (240 кв.м. апартамент + 33,40 кв.м. преддверие и собствена асансьорна шахта + двоен масивен гараж с площ 42,60 кв.м.) в сутерена на една от най-луксозните жилищни сгради в София, питат от "Антикорупционния фонд".

От "Антикорупционен фонд" припомнят, че Цветанов е доплатил 100 000 лева и питат: "Ако цената е няколко пъти по-висока, не би ли следвало и доплащането да е по-високо?"

Неправителствената организация задава и друг въпрос, свързан със сделката: "При положение че "Артекс Инженеринг 2000-5" ООД е закупило имотите на ул. "Латинка" (бел. ред. - които по-късно Цветанов купува) за 560 830 лв. от Мирянови (бел. ред. - собствениците на "Артекс"), по каква логика ги заменя с Цветанови на същия ден, при цена по данъчна оценка?"

От "Антикорупционния фонд" отбелязват, че трите сделки (1. Мирянови продават на "Артекс Инженеринг 2000-5" имотите на "Латинка"; 2. "Артекс Инженеринг2000-5" заменят имотите на "Латинка" с имотите на Цветанов на ул. "Елемаг" и Цветанов доплаща 100 000 лева; 3. „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД продава на бившия служител на ГЕРБ Симеон Емилов Велков и съпругата му придобитите от Цветанови имоти на ул. "Елемаг") са изповядани в един и същи ден и час, с последователни номера и при един и същ нотариус. Това са ясни индикатори за предварително договорени сделки, а не такива, основани на пазарна логика, е заключението на неправителствената организация.  

Нови разкрития за цените на апартаментите на Цветанов и Цачева

От 1300 евро без ДДС на кв. метър е цената за апартаменти на първия етаж и до 2000 евро без ДДС за апартаментите на последния етаж са ц...

"Каква е житейската и правната логика на това тройно прехвърляне (две продажби и една замяна), вместо сем. Мирянови да продаде имотите на ул. "Латинка" на Цветанови, а Цветанови да продадат имотите си на ул. „Елемаг“ на Велкови? При това положение каква е ролята на дружеството посредник „Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД в отношенията между Цветанов и бившия му подчинен Велков, особено като се има предвид, че дружеството е регистрирано през 2013 г. и е без никаква дейност до датата на сделката?

В цялата схема на прехвърляне на имоти между три страни има ли изобщо сделка, която можем да приемем за “истинска и действителна цена”, както са декларирали страните по сделките и са удостоверили с подписите?", питат още от неправителствената организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика