Дончев хем е благосклонен за видеонаблюдение на изборите, хем нямало време да го внесе

1640
Дончев хем е благосклонен за видеонаблюдение на изборите, хем нямало време да го внесе
Снимка: БГНЕС

Видеонаблюдението е добра практика за прозрачност, макар че изборният процес в България, ако го сравните с други държави, е много по-прозрачен. Дали обаче може във всички секции да се предава в реално време броенето на бюлетините – в някои малки планински секции ще е трудно. Ако има нечисти практики, те се упражняват извън секциите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Според думите му, в комисиите не може да се мами, защото там има представители на различни политически партии. Дончев сподели пред Нова телевизия и, че ако има възможност, следва всеки застъпник да може да излъчва с телефона си на живо броенето.

Конституционен експерт показа как се ограничава без последствия вота от чужбина

Неизвестните в участието на българските граждани в чужбина в изборния процес са много. Ще гласуват при различни условия, това е без съм...

"Промените са в начална фаза – въпрос на правна практика е кой точно акт да се промени", отговори Дончев на въпрос дали ще внесе предложение да може да се прави видеонаблюдение. "Няма време Министерският съвет да прави предложение, това е процес, който тече в Народното събрание", добави той.

Относно гласуването по пощата, първата причина да не се приеме според Дончев е, че заради пандемията писма с гласове може да не дойдат. Освен това нямало как да се гарантира сигурността на вота. "Ако се случи да има 5 гласа, които са подадени от хора, които са починали, това ще сложи такова петно върху изборния процес, че укорите, които чуваме сега, ще ви се сложи като детска игра", вярва Дончев и даде пример с президентските избори в Австрия. "Откъде да знам в коя глава каква скверна политическа теория ще се появи", добави той.

Все пак Дончев подчерта, че България трябва да измисли технология, с която да държи приобщени българските общности в чужбина. И говори, че пак ли ще се казва, че изборите са купени, ако този, който го казва, утре вземе да стане управляваща партия.

Част от опозиционното говорене – класическа обструкция да се оправдаваш предварително за резултатите от изборите. Така Дончев коментира опасенията на Цветан Цветанов за честността на изборите. Но вицепремиерът обяви, че „не може да подкрепи едно число”, визирайки чистенето на изборните списъци от мъртви души и твърдението на лидера на "Атака" Волен Сидеров за 600 000 мъртви души според НСИ.

Ще се случва при максимална дистанция – така Дончев коментира как ще се гласува в подвижни урни и въобще в изборните секции. Маски ще има за всички в изборната администрация, за гражданите, които ще гласуват, няма препоръка държавата да осигури такива. Членовете на изборните администрации ще бъдат третирани като приоритетна група за ваксиниране срещу коронавирус, особено обслужващите подвижни урни за карантиниране.

Сачева заговори кога какво ще отваряме

Тази седмица предстои да обсъждаме тези теми. По-скоро говорим за поетапно разхлабване на мерките – възможно е да има стъпково от...

Вицепремиерът коментира и, че ГЕРБ на първо място разсъждава как да спечели максимална подкрепа на изборите, а не с кого би се коалирала в бъдещо управление.

Икономиката и пандемията

Никой не е казал какво ще се случи от началото на февруари. Предстои да решим тази седмица, очаквам да сме готови в началото на следващата седмица. Това обясни Дончев по отношение на заведенията и ресторантите.

Вчера, 18 януари, ресторантьорите поискаха отваряне на всички ресторанти от 1 февруари, а на нощните заведения – 12 януари. Те заплашиха, че иначе ще почнат да отварят самоволно и да ползват "италиански опит" – там се стигна до заплахи за гладна стачка.

"Надявам се до седмица да бъдем ясни и конкретни кога може да отворят", поясни вицепремиерът и добави, че възможността да идеш да изпиеш една бира е знак, че животът се живее нормално.

ГЕРБ към Радев: Вижте САЩ, не внушавайте, че изборите ще бъдат манипулирани

Днес (12 януари) президентът Румен Радев провежда консултации за предстоящите избори с парламентарно представените партии. Първи при д...

Ако ресторантьорите отворят въпреки ограничителни мерки, това ще е форма на гражданско неподчинение, не ми се мисли до какво ще доведе това, каза още Дончев. "Няма как която и да е мярка да е по-истинска и да гарантира същият доход, който идва при развиване на дейност", коментира той. И не пожела еднозначно да коментира защо от 20-30 000 заведения, само 6000 са кандидатствали за помощ за 20% от годишен оборот и само 1500 са одобрени. "Възможно е бизнесът да има уплах", каза Дончев, визирайки много предприятия, които "с едното пръстче" били в сивия сектор и никога не са разчитали на държавна помощ – затова можело да се страхуват от проверки, ако вземат държавна помощ.

На въпрос защо помощта за сектора не дойде от държавния бюджет, Дончев призна, че по тази мярка се дават евросредства – чака се нотификация от ЕК, за да е ясно дали това непозволена държавна помощ, както и бюрократични процедури, които са по-тежки при пренасочване на пари от европрограми.

Ваксинацията срещу коронавируса

Не е коректно да се сравня кой какво покритие има като ваксинация, когато процесът не е завършен. 2-3-4-5 процента ваксинирани не може да окаже значимо въздействие. Убеден съм, че като финален резултат България няма да се справи по-зле от другите европейски държави. "Няма забавяне на имунизирането, ние се съобразяваме с темпа на доставка на ваксините", заяви Дончев.

На въпрос дали България е избрала да достави повече ваксини от AstraZeneca, а не от РНК ваксините, отговорът беше, че каквото и да сме избрали, това е станало заради българските учени. "Този разговор го водете с българските учени", подчерта вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика