Дончев си призна, че в предложението за контрол на главния прокурор има много дупки

4162
Дончев си призна, че в предложението за контрол на главния прокурор има много дупки
Снимка: БГНЕС

Има ли яснота властта до какво ще доведе законовото предложение за независим прокурор, който да разследва и всъщност контролира главния? Обясненията на вицепремиера Томислав Дончев пред Нова телевизия определено навяват мисли, че все още се стеле доста мъгла.

Попитан дали е релевантно независим прокурор да следи 7 години главния прокурор дали ще направи престъпление от общ характер, а след това например пак да е подчинен на човека, бил главен прокурор, Дончев отвърна в стил практиката трябва да покаже. Той си призна и, че имало "много въпроси, на които текстът не може да даде отговор", визирайки законопроекта за въвеждане на независим прокурор, контролиращ главния. "Това е конструкцията, която сме постигнали", и продължи с: "А вие как предлагате"? Самият Дончев каза и, че не е наясно какво друго ще прави независимия прокурор, освен да чака главният да направи престъпление от общ характер.

Дончева: "Апотеоз на панирания мозък" е предложението на ГЕРБ за независим прокурор

"Абсолютно сериозно смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов, фабрикуват решения, които смайват с глупос...

Същевременно Дончев не видя като по-добро предложение визията на президента Румен Радев, че трябва да има промяна на конституцията, а не да се променя Наказателно-процесуалния кодекс. Де факто въпросът за Конституцията е дали главният прокурор да има и според нея възможност за "методическо ръководство" (чл. 126, ал. 2 от Конституцията) на всички свои подчинени, когато са поели някакъв конкретен случай. Ако няма такава възможност, хипотетично всеки прокурор може да разследва държавен обвинител номер едно. Отделен е въпросът, че във Висшия съдебен съвет влизат хора, избирани от парламента, а не целият състав да бъде избиран от съсловията на съдиите и прокурорите.

"Трудно е да се опише цялата ситуация с две думи. Все едно аз да кажа, че Виктор и Ади не си разбират от работата". Така Дончев коментира поредната остра размяна на реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Според него, когато критиката е повсеместна, трудно се извличало "рационално зърно". И видя в думите на Борисов по адрес на Радев, че е двуличен, право да бъде емоционален.

Дончев категорично подкрепи разпореждането на премиера Бойко Борисов да не се плаща с държавни пари за коледни партита в държавната администрация. Той обясни и, че още няма как да се каже колко ще струва нов правителствен самолет, след като стана ясно, че ще бъде пенсиониран "Фалкон"-а.

За финал Дончев констатира, че с медиите в България има проблем, защото хем всеки си казвал каквото иска, дори ако е "някоя щуротия", хем имало усещане как медиите са притискани да мълчат.

Антон Кутев смята, че гласуването за Цацаров показало как БСП върви към разцепление

Факт е, че има разцепление. Засега са само симптоми, истинското разцепление ще си проличи след няколко месеца. Това заяви червеният деп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика