Досиетата "Пандора": Бареков и съпругата му се появиха с връзка към хубава къща в "Драгалевци"

19008
Досиетата "Пандора": Бареков и съпругата му се появиха с връзка към хубава къща в "Драгалевци"

Имената на бившия евродепутат Николай Бареков и на съпругата му Мария Календерска "изплуваха" от "Досиетата Пандора". Става въпрос за офшорна фирма на Британските вирджински острови. За това съобщава сайтът за разследваща журналистика bird.bg, който е официалният български партньор в най-мащабното до момента журналистическо разследване, разкриващо финансовите тайни на политици, милиардери и хора от световния елит.

Според информацията, че бившата журналистка и член на ръководството на "България без цензура" Календерска е била собственик на офшорна фирма на име Sirius Investing. Като такава тя е трябвало да декларира собствеността си пред КПКОНПИ. От своя страна като лидер на партията Николай Бареков също е бил длъжен да обяви притежанието на съпругата си, но не го е направил.

Димитър Стоянов с обяснение защо Бойко Борисов го няма в Досиетата "Пандора"

"Бойко Борисов го няма в Досиетата "Пандора" защото откъм офшорки използва компании, които са останали извън периметъра на този теч. Ил...

Любопитното в случая е, че въпросната фирма на Календерска с свързана със собствеността на фирмата "Инвестиция.БГ" ЕАД. Actualno.com припомня, че тя нашумя покрай притежанието ѝ на къща в Драгалевци, която се оказа обитавана от Николай Бареков. Тогава той заяви, че живее във въпросния имот под наем. Наемът на къща в квартала варира от 1000 до 10 хил. лева на месец, но Бареков казва в блога си, че си го плаща сам. И показва договора за наем - той е за 1000 евро на месец.

Компанията се занимава с имотни сделки и е основана през 2013 година, а трите ѝ собственички са на възраст между 25 и 27 години, показа справка на Actualno.com в Търговския регистър още преди 7 години. Две от тях – Магдалина Христова (27 г.) и Иванка Неделчева (25 г.), са сътруднички на "България без цензура". Третата собственичка е Тина Веселинова (26 г.). А компанията е основана на 25 ноември миналата година и сделката с имота в "Драгалевци" й е първа - поне според Имотния регистър.

Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на "Инвестиция.БГ". Прехвърлянето на активите на въпросната фирма на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

Досиетата "Пандора" показват, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. По това време тя става и законна съпруга на Бареков, което го задължава да декларира пред КПКОНПИ и нейните активи. Въпреки това той не го прави.

Николай Марков: Данъчният рай много отдавна еволюира и напусна почти завинаги офшорите

"Политическите ни банди са ясни. Външната и вътрешната им логистики, също! По-интересни са някои международни процеси, свързани с "осв...

Журналистите от bird.bg уточняват, че са се опитали да се свържат с Календерска по телефона и тя дори е обещала да събере всички необходими документи и тогава да отговори на въпроси по темата, но до среща така и не се стигнало, тъй като тя е престанала да отговаря на обаждания.

Николай Бареков побърза да отговори на обвиненията през профила си във Facebook: "Приятели, моля ви, не ми честитете на лични за "офшорката" - нямам офшорка, нито сметки към такава и никога не съм имал нещо подобно през живота си. Даже обикновена фирма нямам в България или в чужбина, или на някой екзотичен остров. Не съм в Пандора, нито в Кутията и, нито дори в делвата и. Няма ме и в Панама, нито на Британските Верджински острови. Там няма нито ред за мен, нито дори малкото ми име, камо ли документ или снимка или друга следа.

В политиката влязох горе-долу с някой лев спестен, тръгнах си преди три години - гол като пушка.

Обаче сигурен съм, че за Прокопиев има - ама някой кой съвестен от птичките му да се разходи до имението му на Острова и да го пита".

Завръща ли се Делян Пеевски в политиката?

По информация на в. "24 часа" се очаква Делян Пеевски да бъде включен в кандидат-депутатските листи на ДПС за предстоящите избори на 14...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика