ДПС обвини БСП и ГЕРБ в задкулисна сделка за субсидиите, Нинова отрече

3522
ДПС обвини БСП и ГЕРБ в задкулисна сделка за субсидиите, Нинова отрече
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия на глас.

Това обвинение отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента.

БСП предлага увеличение на партийната субсидия

БСП ще предложи преди второто четене на държавния бюджет за 2020 година партийната субсидия да стане 8 лева. Това съобщи депутатът Алек...

"Предстои важно гласуване на промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП. Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв.

Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", допълни още Карадайъ пред журналисти в парламента.

Той обясни, че ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала Менда Стоянова. "На срещата ние заявихме, че 1 лв. субсидия е популистки ход. "Или 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии.

Днес сме свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен. Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си.

Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание", допълни още Карадайъ.

На ниво комисии: Приеха Бюджет 2020, попариха надеждите на БСП за партийните субсидии

Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 г. на ниво комисии БСП предложиха преразглеждане на размера на партийните субсидии ...

Последва и реакция от лидера на БСП Корнелия Нинова. "Лъжа е информацията, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите. ДПС искат да замаскират своето участие в управлението, обяви соцлидерът.

"Интересно ми е защо го правят от ДПС след като осъзнато го правят. Нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо", каза още Нинова и посочи, че според БСП има поне две причини.

"Първата е, че това е опит ДПС да прикрият вече известният и за децата факт, че те участват в това управлението и да прехвърлят някакво задкулисие или скрита коалиция между ГЕРБ и БСП, за да замаскират своето участие.

Второто е, че на ДПС им е удобно в момента статуквото - партиите да се финансират от бизнеса, от мафия задкулисно, за да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката", подчерта Корнелия Нинова.

"Нашата позиция винаги е била ясна и открита - 1 лв. субсидия за партиите е убиване на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България. Отварянето за безконтролно пълно без ограничение финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в правенето на политика", посочи още Нинова.

Депутатите окончателно позволиха неограничени дарения за партиите

Отворено финансиране на партиите, чрез неограничени дарения от физически и юридически лица – това е окончателното решение на Наро...

Лидерът на БСП припомни, че е поканила всички партии за обсъждане на размера на субсидията преди обсъждането на държавния бюджет. "Не получихме разбиране. Внесохме си сами предложението в бюджета, което ще гласуваме днес.

Втората стъпка - поискахме международна експертиза и подкрепа. Т.е. официално през европейски институции, през международни - и я получихме. Имаме подкрепата вече знаете от ОССЕ, в което се осъждат последните промени в Изборния кодекс, финансирането от фирми. Препоръки се отправят да се отменят измененията изцяло. Т.е. нашата позиция е открита и принципна.

Разумно държавно финансиране на партиите, така че да се гарантира многопартийност, плурализъм и нормално функциониране на демокрацията, затваряне на вратата за бизнеса за влияние върху политиката. Днес ние ще защитаваме открито своето предложение. Внесли сме го открито и ще го защитаваме открито. Как ще гласуват другите партии е решение, в което ние не се месим", допълни Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика