ДПС отчете борбата на мюсюлманите с тоталитарния режим и политическият затворник Доган

2879
ДПС отчете борбата на мюсюлманите с тоталитарния режим и политическият затворник Доган
Снимка: БГНЕС

Българските етнически турци и мюсюлманите в България бяха в София в битка за правата си и да падне тоталитарната държава и никога не трябва да го забравяме.

Това каза в декларация от името на група зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод 30 години от Прехода.

В декларация за прехода от ГЕРБ се обърнаха към президента Радев

"Вчера българският държавен глава, уважаемият президент Радев, се появи в нарочно интервю по телевизия бТВ. Лично аз очаквах като човек...

"От името на ПГ на ДПС искам да продължа казаното от г-н Георги Марков, от многоуважавания колега и приятел Георги Марков. Този спомен за събития станали преди 30 години е изключително нужен на българското народно събрание и на обществото. Само, че без дупки в спомена, ако може. Когато говорим за онези събития и за митингите, за излезлите 10 или 20 хил. души в София и още много пъти повече в цялата страна, да не забравяме българските етнически турци. Да не забравяме мюсюлманите в България. Те бяха тук в София на този митинги на следващите", каза още Цонев.

"Когато по трибуните излизаха покойния д-р Желю Желев, когато излизаха другите дейци, с които съм имал честта да се познавам, с някои от тях да бъда и приятел, да работя и да се уча, знам, че по същото време имаше политически затворници, а тези, които бяха по трибуните не бяха политически затворници. Някои от тях бяха водили битка с тоталитарния режим по своя начин, като дисиденти, с книги, със слово.

Други бяха водили истинска битка с тоталитарния режим. Къде беше д-р Ахмед Доган тогава? В Затвора излежаваше присъда в битката за права и свободи за демокрация в България. Кой спомена десетките жертви на тоталитарния режим от българските турци и българските мюсюлмани. Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани в битката срещу тоталитарния режим. Това го казвам с чест, с достойнство, аз православният християнин.

Винаги трябва да помним тези неща, защото без битката на целия народ и на една важна част от него, българските мюсюлмани тоталитарния режим нямаше да бъде така силно разклатен и нямаше да падне. Нямаше да ги има тези събития, както и последващата роля, г-н Марков, на ГЕРБ.Моите уважения към ГЕРБ и ролята й днес, обаче България премина през всички тези изпитания без ГЕРБ", допълни още Цонев.

Цинизъм на Прехода има, но той дойде отгоре-надолу

Политологът Иван Кръстев каза следните неща в интервю пред "Дойче веле". "България не е нито Унгария, нито Полша, защото в страната ли...

Той обърна внимание, че България е станала член на НАТО с решаващата роля на ДПС и член на ЕС с мандат в управлението на ДПС. "Мислите, че ако подминаваме тези факти, историята ще ги подмине или ще ги направи по-малки? Не, няма да ги направи", обясни още Йордан Цонев.

Той подчерта, че етническите турци са не по-малко големи патриоти от всички останали. "Вие се подсмихвате. Ето това е патриотизмът. Някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България, застанаха твърдо зад европейския, натовския, демократичния път на България. Това беше ДПС, това е ДПС и това ще бъде ДПС. Не подменяйте ролята на ДПС", призова още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика