ДСБ внесоха сигнал в прокуратурата за статията в "Шпигел"

3669
ДСБ внесоха сигнал в прокуратурата за статията в "Шпигел"
Снимка: БГНЕС

Демократи за Силна България внесоха сигнал до прокуратурата, относно публикацията в “Шпигел”, съобщиха от пресцентъра на партията.

В авторитетното немско издание “Шпигел” на дата 11.09.2020 година е публикуван материал със заглавие “Как българският премиер Борисов се превръща в слуга на Ердоган”.

Атанас Атанасов: За Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от местния вот

"За Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от резултатите на местните избори. В това всички са убедени, имайки предвид отношения...

В текста на материала се посочва:

“След опита за държавен преврат в Турция на 15 юли, Бойко Борисов се среща с турския посланик в София.” От тайната кореспонденция на турските дипломати става ясно, че Борисов “разбира сложността на ситуацията” и ще се постарае да намери “бързо решение на случая”. Следва среща между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. По това време турският гражданин Абдуллах Бююк е бил издирван от Анкара, заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Гюлен.”

Впоследствие, Бююк е задържан и предаден на турските власти, въпреки решенията на българския съд да не бъде екстрадиран. През октомври 2016 година още седем турски граждани са експулсирани от България в Турция.

От грамите става ясно, че е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. В информацията се твърди още и, че изглежда висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна е била поканена да изпрати ново искане за екстрадиране. Малко преди да излезе в годишен отпуск Цацаров казва, че ще се погрижи лично за случая.

От ДСБ вече очакват от местните структури имената на кандидат-кметовете

Местните структури на ДСБ вече са упълномощени да обмислят и предлагат имена на лицата, които ще бъдат кандидати за кметове в различнит...

В заключение изданието твърди, че тайни служби на турското посолство в София, сочат че Цацаров и Борисов и тайните служби на България са участвали активно в депортирането на членове на турската опозиция.

Изданието се позовава на доклад на турското посолство в София и на грами между турското посолство и правителството в Анкара, които са резултат от разследване на немските специални служби. Изнесените факти сочат, че висши държавни служители на България са се поставяли в услуга на турските власти, което на практика е удар срещу българската национална сигурност, още повече че тези действия са злепоставили държавата пред нашите съюзници от Европа. Към този момент повечето държави-членки на ЕС и ЕК осъдиха остро репресивните действия на турските власти, към представителите на опозицията в тази страна.

Националното ръководство на ПП “Демократи за силна България” обсъди изнесените факти в немското издание “Шпигел” и счита, че българската прокуратура трябва да започне разследване срещу посочените лица от висшата държавна администрация на България за това, че са се поставили в услуга на чужди държавни интереси, което сочи, че са налице данни за извършено деяние по реда на Глава първа “Престъпления против Републиката” от Наказателния кодекс на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика