Два часа депутатите дебатираха лъгал ли е в декларация новият шеф на тотото

9692
Два часа депутатите дебатираха лъгал ли е в декларация новият шеф на тотото
Снимка: БГНЕС

Над два часа парламентарно време отделиха депутатите, за да приемат оставката на Александър Тодоров от "Има такъв народ", който беше избран от спорния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на спортния тотализатор.

Причината - дълъг дебат дали Тодоров е подписал декларация с невярно съдържание при встъпването си в длъжност в тотото и е назначен преди да бъде освободен като депутат, което е нарушение на закона.

Припомняме, че  на закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС, което не подлежи на обжалване, се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

Дебатът

Дебатите откри Дани Каназирева от бившите управляващи, която заяви, че те няма да подкрепят решението. Тя цитира Конституцията, според която депутат не може да заема друга държавна длъжност, която е несъвместима с неговото място в Народното събрание. "Порочният модел, който се налага, е разпределяне на постове, независимо на каква цена", коментира Каназирева.

Николина Ангелкова, също от ГЕРБ, пък напомни и текстове от Наказателния кодекс, според които всеки попълнили невярна декларация умишлено го грози затвор до 3 години или глоба от 150 до 300 лева. Тя дори поясни, че при управляващата коалиция това се превръща в рецидив.

Колегата ѝ Радомир Чолаков пък заподозря, че става дума за политическа и юридическа некомпетентност. По думите му има насилствено вземане на властта, като се разрушава парламентаризма. "Това е дъно и нагло. Назначаване на съпруги, братовчеди, приятели. Толкова арогантно назначаване на жени, братовчеди, любовници не е било", възмути се той. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също се намеси и припомни стара теза на партията, че премиерът Кирил Петков е нарушил Конституцията.

Яснота около цялата ситуация се опита да внесе бившият председател на парламента Ива Митева ("Има такъв народ"). По думите ѝ според закон, приет по предложение на ГЕРБ, има едномесечен срок, в който лицата, които декларират несъвместимост, имат месец да я прекратят.

"В декларацията, подписана от Александър Тодоров, е декларирана тази несъвместимост - той ясно е декларирал, че заема длъжност на народен представител, и че до вписването си в Търговския регистър ще прекрати тези правомощия", категорична беше тя.

Съдът спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор

Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС се стига след жалба о...

"Може би с вас четем различни декларации, но за да използва колегата Александър Тодоров тази хипотеза, той наистина следва да декларира несъвместимост. Според декларацията, с която разполагаме, той е декларирал, че не заема публична длъжност към този момент", отговори веднага Каназирева.

След нея думата взе председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, който започна да сравнява опита на Митева и Каназирева като адвокати.

"Нарушение на закона няма. Има компетентни органи, които да го кажат. Не съм вписан в търговския регистър, т.е. твърденията ви, че съм назначен не отговарят на истината", обяви от трибуната самият Александър Тодоров. Той каза още, че в декларацията е посочил, че не отговаря на изискванията, т.е. че има несъответствие.

Виктория Василева от "Има такъв народ" каза, че декларацията е от две страници, а ГЕРБ-СДС и ДПС са прочели само първата.

Все пак до решение се стигна със 154 гласа "за" и 1 "въздържал се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика