Държавата да поеме първите 3 дни от болничните, предлагат от "Воля"

4746
Държавата да поеме първите 3 дни от болничните, предлагат от "Воля"
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

От 1 януари 2020 г. държавата да поеме обезщетенията за първите три дни от болничните, вместо работодателите. Това предлагат в законодателна инициатива депутати от „Воля“. Предложението им е промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г. като вместо от работодателите, парите за обезщетения да идват от фонд „Държавно обществено осигуряване“, поясни Дора Христова.

„Работодателите си внасят осигуровките за осигурените лица, включително за „общо заболяване“ и „майчинство“ и е редно държавата чрез фонд „ДОО“ да си поеме задължението за изплащане на първите три дни от болничните“, аргументира се тя. Мярката се отнася за всички лица, независимо от възрастта им и дали са с малки деца. Христова изтъкна, че всъщност предложението е за връщане на старото положение преди 2010 г., когато като антикризисна мярка е въведено сегашното положение – работодателите да плащат първите три дни от болничните.

Как ще се реши проблема с фалшивите болнични, кой ще ги плаща?

Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателят, а съвестните работници, заяви пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния ...

„Работодателските организации ни подкрепят на 100% и са ни уверили, че средствата, които бъдат спестени от освобождаването им от тези обезщетения те ще използват за увеличаване на заплатите на своите служители или за социални придобивки на персонала им“, съобщи още Христова.

Мярката, обаче беше отхвърлена от социалната комисия на парламента. БСП се обявиха против идеята на „Воля“ с аргумента, че тя защитава интересите на бизнеса. Вносителите, обаче не губят надежди и продължават преговори с политическите формации в търсене на подкрепа. Надеждата им е когато социалната комисия предложи в пленарна зала законодателната инициатива да бъде отхвърлена, да настъпи обрат и да бъде приета.

Пакет „ Майка и дете“ придвижват в парламента с други два законопроекта депутати от „Воля“. Единият предвижда месечните добавки за деца да бъдат за всички деца, независимо от доходите на родителите. „Смятаме, че това е право на всяко дете и затова внесохме този законопроект“, поясни Христова.

Другата инициатива от пакета е законопроект за промени в Кодекса на труда. В КТ се предвижда ползване на 1 ден допълнително платен годишен отпуск само за майките, работещи в предприятия, където има колективен трудов договор и при положение, че имат две деца до 18 г. възраст, посочи Христова. „За майките, работещи в предприятия, където няма колективно трудово договаряне такава опция не съществува“, посочи Христова. „Ние предлагаме, продължи тя - всички майки да бъдат равнопоставени и да имат един ден в повече годишен отпуск, за да отделят повече време на децата си“.

КТ "Подкрепа" настоява за 1000 лв. минимална заплата през 2020 г.

КТ "Подкрепа" ще поиска в бюджета за 2020 г. да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лева, тъй като това възнаграждение отго...

Тези идеи засега се подкрепят от БСП и част от Патриотите, но не и от ГЕРБ, отбеляза Христова. Аргументът, с който управляващите ги отхвърлят бил че не може тези проблеми да се рашават на парче, добави Кръстина Таскова от "Воля".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика