Екатерина Захариева: България е достоен съюзник в НАТО

1260
Екатерина Захариева: България е достоен съюзник в НАТО
Снимка: БГНЕС

"България е достоен съюзник в НАТО – най-успешният отбранителен и политически съюз, чието разширяване не бива да спира." Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще", организирана от Министерството на външните работи, Дипломатическия институт към министъра на външните работи, Министерството на отбраната и Атлантическия клуб в България, предаде БГНЕС.

Екатерина Захариева подчерта, ролята на НАТО не само като отбранителен съюз, но и като съюз на държави, които споделят еднакви демократични ценности. "Въпреки, че понякога имаме различия, тогава, когато споделяме и продължаваме да споделяме едни и същи ценности, този съюз няма как да бъде разрушен", заяви външният ни министър. Тя изтъкна, че вече 70 години, откакто е създаден алиансът, няма военни действия в нито един от съюзниците в НАТО. "70 години този съюз успява да опази демократичните ценности в НАТО. И не само това – алиансът има партньорства с 40 държави, с които изпълнява общи мисии и най-вече подпомага тези държави по пътя на реформите", заяви Екатерина Захариева.

След като постоянно натиска за повече пари за оръжие, Тръмп се загрижи за оръжието по света

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред репортери в Белия дом, че САЩ, Русия и Китай трябва да спрат да харчат пари за оръжия и...

Вицепремиерът подчерта, че България изпълнява всички ангажименти като съюзник в НАТО. Екатерина Захариева приветства процеса на приемане на Република Северна Македония в НАТО и подчерта, че разширяването на алианса не трябва да спира.

"Не бива никой да бъде държан извън НАТО само, защото има съсед. Нека да продължим да помагаме на държавите, които се стремят да станат част от този съюз", заяви Екатерина Захариева. Тя даде за пример Грузия, която е извършила много реформи по пътя си за членство в НАТО. "Крайно време е съюзниците да вземат решение за активизиране на плана й за членство", каза Екатерина Захариева.

Външният ни министър открои и основните предизвикателства пред международната сигурност – нарушения на международното право, поставянето на риск структурата на контрол на въоръжаването чрез нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, кибер-заплахи, тероризъм, незаконна миграция.

"Единственият начин истински да противостоим на хибридните заплахи, на фалшивите новини, които целят да застрашават демократичния ред, е да изградим устойчивост в населението срещу тези новини. Начинът за това е чрез възпитанието на младите хора", заяви Екатерина Захариева. В този смисъл тя изтъкна инициативата на Министерството на външните работи "Ние сме НАТО", в която участват младежи – студенти и ученици, в ролята на младежки посланици на НАТО .

Financial Times: Европа се притеснява, че търканията в НАТО ще продължат и след Тръмп

Майкъл Пил от „Файненшъл таймс“ публикува дълъг анализ на отношенията между Европа, САЩ и НАТО. Публикуваме го без съкращен...

Помощник-генералният секретар на НАТО Антонио Мисироли, който участва в конференцията, приветства усилията на България като съюзник в алианса за запазване сигурността в Черно море, водещата роля на страната ни за подкрепа на евро-атлантическия път на Северна Македония, Украйна и Грузия, както и участието на България в мисии на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак.

"НАТО работи за износ на стабилност и София допринася в това отношение", заяви Антонио Мисироли.

Американският посланик Ерик Рубин заяви, че е вдъхновен от напредъка в развитието на българо-американските отношения по въпросите на сигурността в рамките на НАТО. "Тази година ще отбележим и юбилей от нашите двустранни отношения. Досега България е получила 200 млн. долара помощ от САЩ в областта на сигурността. Тази година около 60 български представители от различни административни структури ще бъдат на обучение в САЩ, както в рамките на НАТО, така и в рамките на нашите двустранни отношения", заяви посланик Рубин. Той благодари на Екатерина Захариева за успешно проведените разговори по време на посещението й във Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика