Екатерина Захариева: Много ми беше трудно да обяснявам в Брюксел какво се случва у нас

15496
Екатерина Захариева: Много ми беше трудно да обяснявам в Брюксел какво се случва у нас
Снимка: БГНЕС

"Много ми беше трудно да обяснявам в Брюксел това, което се случва в България - защо трябва да гласуваме за първи път на избори само машинно. По това нещо, като държава член на Европейския съюз, ще се наредим до държави като Венецуела и така нататък. Трябваше да обяснявам, че наистина няма да е възможно да гласуваме на хартия, така че не ме радваше, че се налагаше да обясня, защото, мисля, че всеки външен министър трябва да работи за репутацията на България и повярвайте ми, беше неприятно, проблем за репутацията на България е ограничаването на гласуването с бюлетини". Това каза досегашният външен министър Екатерина Захариева в "Лице в лице" по бТВ.

"Защото има хора, и аз съм една от тези хора, които не са поддръжници на машинното гласуване. То се видя, 24% от българите искат да гласуват хартиено. Те не вярват на софтуер, който е произведен във Венецуела, аз не вярвам на софтуер, произведен във Венецуела, но в момента съм поставена в ситуация да гласувам. С машини гласуването е по-бавно", каза още Захариева.

Захариева: Спрете дезинформационните кампании от Западните Балкани срещу държави от ЕС

“Само по себе си започването на преговори за членство за ЕС не е достатъчно, за да затвърдим геополитическата ориентация на Запад...

"Бях колега с Асен Василев, не знам как ще се справи с министерството на финансите, защото няма абсолютно никаква представа от финансите на държавния бюджет. Надявам се да не се влоши голямата финансова стабилност, която се постига през всичките години, при един служебен кабинет е много важно да няма стрес в системата", допълни Захариева за новия финансов министър в служебния кабинет.

"Асен Василев никога не е бил в министерството на финансите, един ден няма там, за три месеца в служебен кабинет има хора, които не могат да разберат къде са коридорите на министерството, не могат да запомнят имената на дирекциите. А работата на служебния кабинет е да приведе страната през политическата нестабилност и да организира честни, прозрачни, почтени и демократични избори. Ако не се лъжа, това е първият случай, за финансов министър в служебен кабинет да не бъде избран човек, който е от системата и поне е работел в системата и я познава. Това е един от ключовите министри. Президентът носи отговорност за избора на служебния кабинет, важно е да се проведат честни избори и след тях да има редовно правителство", каза още тя.

Захариева окачестви служебния министър на външните работи Светлан Стоев като добър дипломат. "Той беше 3 години почти директор на държавния протокол, когато аз бях министър, след което аз го номинирах за посланик в Дания, добър дипломат, дипломат от кариерата, надявам се системата да е спокойна. Много тежка работа ги чака, с изключително неясния… тепърва ще се чакат решения на новия ЦИК, който трябва да дава указания. Искрено им съчувствам на колегите от Министерството на външните работи", заяви Екатерина Захариева.

"Има много професионалисти в МВнР и искрено им желая успех да се справят с нелеката задача, която им постави Изборният кодекс. Надявам се, като се изгласува този кодекс, да се организират добре изборите и в България, и в чужбина, така че да не се стигне до съмнение в честността на изборите. Ние за тези избори получихме изключително висока оценка от всички наблюдатели. С машина се гласува по-бавно, казват специалистите. За бюлетина ми отнема 30 секунди. Дали това ще улесни българските граждани, не съм убедена, по-скоро може да ги затрудни. В Турция може и 120 секции да отворят, не знам, сега ще видим. Във Великобритания, със сигурност ще се чака по-малко, това е факт, много чакаха, но и в България имаше случаи – заради дистанция, COVID и т.н. чакахме не малко. Ще дам едни числа – на предишните избори, когато Великобритания беше държавачлен на ЕС и нямаше това ограничение, имаше 59 секции и гласуваха 18 000 човека. Сега имаше 39 секции и гласуваха 33 500 човека. Да, чакали са повече, но сега, дълбоко се съмнявам, че ще се увеличи страшно много броят на гласувалите", уточни Екатерина Захариева.

Още един руски дипломат бе обявен от МВнР за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика