Екатерина Захариева: При сегашното положение не даваме зелена светлина за Северна Македония

5705
Екатерина Захариева: При сегашното положение не даваме зелена светлина за Северна Македония
Снимка: БГНЕС

На днешния Европейски съвет, който е в неприсъствен формат, не се взема решение – защото форматът е неприсъствен. България вече няколко пъти изрази позиция, че не може да одобри преговорната рамка при сегашното положение. В момента България не счита, че Северна Македония е готова да ѝ бъде одобрена преговорната рамка. Има изрично подчертана позиция на Европейския съвет за точно прилагане на Договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

По думите ѝ пред БНТ, докато не видим нашите притеснения изразени в преговорната рамка – придържане за формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, и изричен текст, че няма да се придържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България – няма да подкрепим преговорна рамка и старт на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС.

Захариева: Медиите работят под натиска не само на фалшивите новини, но и на различни режими

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на държавите-членки на Глобалната коалиция ...

Захариева категорично отрече твърдение на депутата от БСП Явор Божанков, че досега не сме сторили достатъчно, за да защитим българската позиция. А на въпрос дали заради сегашната си позиция ще изпаднем във външнополитическа изолация, външният ни министър коментира, че понякога е трудно да се обясни на други хора какви са проблемите. Няма да си позволим политика на очерняне, подчерта тя, явно намеквайки, че не е така от страна на Скопие. "Имаме дълъг списъци със случаи, при които подписваме нещо със Северна Македония и то не се изпълнява", каза още Захариева и даде пример с декларацията за езика от 1999 година.

Според външния ни министър, проблемът е продължаване на идеологията от Титова Югославия. Съответно, сега искаме не уверения за изпълнение на договорености някога, в бъдеще, а ясен ангажимент да почне сега. Не може да продължаваме да търпим антибългаризма в Северна Македония – такъв беше и при подписването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, недопустимо е при държава, която върви по демократичния път. "Един договор трябва да се изпълнява - ако търсиш начин да не го изпълняваш, ще намериш начин", каза още външният ни министър.

"Не ми се иска да се влошат отношенията ни със Северна Македония, но няма как България да даде доверие за бъдеще време", подчерта Захариева. Според нея, това не е сложно. "Има критерии - няма как в ЕС да влезе държава, която има нерешени въпроси с друга страна-членка", категоричен е външният ни министър.

Екатерина Захариева отрече категорично и, че ще отнемаме самоличност на Северна Македония – всеки има право да се самоопредели както иска, каза тя. И отговори, че не я интересува, че партия с 2400 гласа на последните парламентарни избори в Северна Македония иска тя, Красимир Каракачанов и евродепутата Андрей Ковачев да бъдат обявени за "персона нон грата".

Радев: В преговорната рамка с РС Македония да се открие нова глава

Настоявам в самата преговорна рамка да се открие нова глава. Там, в граза 35, да се заложат всички критерии за изпълнение съгласно наша...

За финал Захариева посъветва Скопие да не се отказва при първата трудност, защото влизането в ЕС е дълъг и сложен процес.

Още: "ЕС: Все още има възможност за скорошно начало на преговори с ЕС и Северна Македония"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика